Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lacná sodíkovo-iónová batéria funguje rovnako ako lítium-iónová batéria

Lacná sodíkovo-iónová batéria funguje rovnako ako lítium-iónová batéria
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Batérie, ktoré ako chémiu požívajú sodíkové ióny, by mohli ponúknuť rad výhod oproti bežným lítium-iónovým batériám, a to nielen z pohľadu lacného a bohato sa vyskytujúceho prvku. Vedci z Washingtonskej štátnej univerzity prišli s návrhom sodíkovo-iónovej batérie, ktorá má porovnateľnú energetickú kapacitu a počet nabíjacích cyklov ako niektoré súčasné Li-ion batérie na trhu.

Svojím spôsobom fungujú sodíkovo-iónové rovnako ako lítium-iónové batérie, ktoré produkujú energiu odrážaním iónov medzi párom elektród v kvapalnom elektrolyte. Jedným z problémov v ich súčasnej podobe je však to, že zatiaľ čo sa to deje, neaktívne kryštály sodíka majú tendenciu sa hromadiť na povrchu záporne nabitej elektródy, katódy, čo sa končí znižovaním životnosti batérie. Okrem toho sodíkovo-iónové batérie neudržiavajú toľko energie ako ich lítium-iónové náprotivky.

Vedci z Washingtonskej štátnej univerzity však veria, že by mohli vyriešiť tieto nedostatky. Experimentovanie s návrhom sodíkovo-iónových batérií priviedlo tím k vytvoreniu verzie s katódou z vrstveného oxidu kovu a tekutého elektrolytu s vyššou koncentráciou sodíkových iónov.

Počas testovania bolo zistené, že to viedlo k oveľa plynulejšej interakcii medzi elektrolytom a katódou. To umožnilo kontinuálny pohyb sodíkových iónov a zabránilo nepríjemnému hromadeniu neaktívnych kryštálov na povrchu katódy. Výsledkom bolo, že táto batéria ponúka kapacitu podobnú niektorým lítium-iónovým batériám a po 1 000 nabíjacích cykloch si dokáže udržať 80 percent svojej kapacity.

Vedci, nadšení doterajšími výsledkami, ďalej skúmajú, ako elektrolyt interaguje s katódou. Chcú tak lepšie porozumieť týmto interakciám a dúfajú v ďalšie vylepšenie konštrukcie.

Vedci z Washingtonskej štátnej univerzity prišli s návrhom sodíkovo-iónovej batérie, ktorá funguje porovnateľne ako niektoré súčasné Li-ion batérie na trhu.