Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Stúpacie drážky inšpirované kožou hadov môžu zabrániť pádom seniorov

Stúpacie drážky inšpirované kožou hadov môžu zabrániť pádom seniorov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už pred niekoľkými rokmi sa nechali vedci z Harvardovej univerzity inšpirovať štruktúrou kože hadov a vytvorili mäkké telo robota, ktorý sa pri pohybe zapieral do zeme. Teraz použili podobný princíp na protišmykové stúpacie drážky pre topánky, ktoré by tak mohli potenciálne zabrániť pádom starších ľudí na zľadovatenom povrchu.

Prototyp protišmykových stúpacích drážok pre topánky bol vyvinutý v spolupráci s MIT a má podobu tenkých a flexibilných oceľových plátov, ktoré vytvárajú vzor podobný koži hada. Tento vzor pozostáva z desiatok vzájomne prepojených „šupín“, pričom vychádza z japonského umenia rezania papiera známeho ako kirigami.

Protišmykové stúpacie drážky pre topánky inšpirované kožou hadov.

Ak je podrážka topánky v rovnej polohe oproti zemi, aj pláty „šupín“ sú rovnako hladké a ploché. Keď však používateľ postupuje dopredu, presunie váhu z päty na špičku, čo spôsobí, že sa podrážka ohne. To má za následok, že aj jednotlivé pláty s ostrými hranami vystúpia z podrážky a „zaryjú“ sa do zeme.

„Hadie“ stúpacie drážky sú podstatne ľahšie ako turistické a horolezecké mačky, ktoré používajú ľudia proti pošmyknutiu sa na zľadovatenom teréne a navyše sa dajú aj ľahšie nasadzovať a odoberať z existujúcich topánok. Ešte dôležitejšie je, že keď boli testované na povrchov, ako je ľad, pri vytváraní trenia tiež prekonali stúpacie mačky.

Protišmykové stúpacie drážky pre topánky inšpirované kožou hadov.