Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Odnímateľná membrána umožní opakované použitie respirátorov FFP2

Odnímateľná membrána umožní opakované použitie respirátorov FFP2
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sú respirátory typu FFP2 celkom účinné pri blokovaní prenosu vírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, sú určené len na obmedzený počet použitia. Nová odnímateľná filtračná membrána by však mohla prispieť k viacnásobnému opätovnému používaniu tohto typu respirátorov.

Tím vedcov z Univerzity vedy a techniky kráľa Abdulláha (KAUST) v Saudskej Arábii začal svoj projekt s použitím tenkýho povlaku polyméru, ktorý je známy ako polyimid. Do tohto povlaku bol a umiestnená porézna kremíková podložka, a aby sa vytvoril súbor malých pórov, vedci použili proces, ktorý sa nazýva ako reaktívne leptanie iónom.

Veľkosť pórov sa pritom pohybovala od 5 do 55 nanometrov (nm), čo je značne menšia veľkosť ako majú jednotlivé vírusy SARS-CoV-2, ktorých šírka sa pohybuje v rozsahu 65 až 125 nm. Aby sa umožnila dostatočná priedušnosť, boli tieto póry od seba vzdialené nie viac ako 330 nm.

Výsledná filtračná membrána sa ukázala byť ako vysoko účinná pri blokovaní vírusu a zároveň umožňovala používateľovi pohodlne dýchať, čím sa zvýšila ochrana, ktorú už tak poskytuje respirátor typu FFP2. Membrána sa jednoducho nanesie na povrch masky pred každým jej použitím a potom sa len odlúpne a zlikviduje.

Navyše je filtračná membrána aj hydrofóbna, čo znamená, že odpudzuje tekutiny. Čiže kvapôčky vírusu a iné kontaminanty sa z membrány odvalia, namiesto toho, aby sa držali na povrchu a upchávali póry.

V súčasnosti nie je známe, kedy by táto filtračná membrána mohla byť aj komerčne dostupná.

Onímateľná filtračná membrána pre respirátory typu FFP2.