Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nanomateriál pre robotickú kožu mení farbu ako chameleón

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z Kalifornskej univerzity v Riverside vytvorili nový typ nanomateriálu, ktorý má schopnosť meniť farbu, keď je skrútený alebo ohnutý. Tím sa domnieva, že ich nanomateriál by mohol jedného dňa poslúžiť ako robotická koža alebo ako zložka do bankoviek pre overenie ich pravosti.

Nový nanomateriál funguje podobným spôsobom ako niektoré materiály meniace farbu, ktoré zahŕňajú nabité mikročastice. Tie menia farbu v reakcii na svetlo a majú veľmi jemné výčnelky, ktoré odrážajú rôzne vlnové dĺžky svetla, keď sú skrútené. alebo ohnuté. Vedci z Kalifornskej univerzity v Riverside však prišli s ultratenkým náterom, ktorý sa od predchádzajúcich materiálov líši v tom, že sa dá naprogramovať tak, aby zobrazoval jedinečne zložité vzory. Tím túto jedinečnú vlastnosť dosiahol pomocou nanočastíc zlata v tvare malých tyčiniek. Tie reprezentujú rôzne farby, v závislosti od ich veľkosti, tvaru a orientácie.

Schéma znázorňujúca reakciu fólie zo zlatých nanočastíc na zmenu farby.

Aby boli milióny týchto zlatých nanotyčiniek usporiadané v rovnakom smere, tím ich najskôr spojil s menšími magnetickými tyčinkami a pár zapuzdril do polymérovej vrstvy. Takto ich uzamkol na mieste vedľa seba a umožnil, aby ich orientácia závisela na orientácii magnetov. Nanotyčinky sa potom vysušia na tenkej fólii a zaistí sa ich orientácia na mieste. Ak je však fólia flexibilná, môžete ju ohnúť a skrútiť, čiže pri zmene orientácie budete vidieť rôzne farby.

Podľa vedcov môže byť nový nanomateriál aplikovaný na povrch predmetov rovnako ľahko ako striekanie farby, čo otvára určitý zaujímavý potenciál. Dal by sa použiť na roboty, aby menili farbu v reakcii na zmeny vo svojom prostredí, alebo by sa mohol použiť ako autentifikačná technológia pre bankovky.

Nový nanomateriál, ktorý vyvinuli vedci z Kalifornskej univerzity v Riverside, dokáže meniť farbu ako chameleón, keď je skrútený alebo ohnutý.