Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelá koža by mohla liečiť rany a umožní robotom sa potiť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V blízkej budúcnosti by sa mohli používať obväzy na rany, ktoré absorbujú telesné tekutiny a zároveň na požiadanie uvoľňujú liečivo. Rovnaký materiál by mohol poslúžiť aj ako umelá koža pre robotov, ktorí sa budú môcť ochladzovať na princípe potenia.

Materiál je opísaný ako umelá koža a bol vyvinutý na holandskej Technickej univerzite v Eindhovene. Má podobu tenkej a pružnej fólie, ktorá je vyrobená z polyméru. Ten je zložený z tekutých kryštálov, do ktorých bolo vložené pole pórov v mikrometrových rozmeroch. Cez tieto póry môže materiál, rovnako ako špongia, absorbovať tekutiny takzvaným kapilárnym pôsobením.

Po vystavení neškodnému nízkoenergetickému rádiovému signálu sa molekuly tekutých kryštálov v umelej koži krútia tak, aby sa vyrovnali so smerom pohybu rádiových vĺn. Tým účinne vyžmýkajú materiál a spôsobia, že absorbovaná tekutina presakuje z pórov. Čím je signál silnejší, tým väčšie množstvo tekutiny sa „vypotí“. Keď sa však tento signál preruší, umelá koža sa vráti späť do svojho absorpčného režimu.

Vedci plánujú materiál podrobiť ďalším testom, ktoré budú zahŕňať jeho naplnenie kvapalinami, ako sú antibiotiká, mazivá a alkohol. Obväz na rany s touto technológiou by údajne mohol byť dostupný do roku 2025. Tím tiež plánuje vytvoriť prototyp robota, ktorý sa bude ochladzovať „potením“ cez umelú kožu. No tento vývoj bude pravdepodobne trvať dlhšie.

Vo zverejnenom videu sa dá vidieť reakcia nového materiálu v žltej farbe na rádiový signál. Postupne pritom uvoľňuje kvapalinu do kadičky s vodou. Chemická reakcia spôsobí, že po uvoľnení kvapaliny zmení číra voda svoju farbu na ružovú.

Ilustrácia ukazuje, ako generátor (vpravo) vyslal rádiový signál na umelou kožu (vľavo). To spôsobilo, že tekutina bola vytlačená z pórov.