Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Okná naplnené vodou umožnia vykurovať aj chladiť budovy

Okná naplnené vodou umožnia vykurovať aj chladiť budovy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ ide o udržanie energetickej účinnosti budov, okná určite predstavujú výzvu. Matyas Gutai, odborný asistent v oblasti architektúry na britskej univerzite v Loughborough, preto vytvoril nový typ okna, ktoré je doslova plné vody.

Bežné okná sprevádzajú dva hlavné problémy. Väčšina z nich totiž umožňuje prienik únik tepla v chladnom počasí, čo sa odrazí na poplatkoch za vykurovanie. Na druhej strane umožnia slnečnému žiareniu prúdiť dovnútra v horúcom počasí, čím sa vytvára teplo a býva potrebná klimatizácia. Vedecký pracovník Matyas Gutai je však presvedčený, že jeho okná naplnené vodou by mohli tieto obmedzenia vyriešiť.

Každé toto okno obsahuje zvislú vrstvu vody, ktorá je utesnená medzi dvoma tabuľami skla. Keď slnečné svetlo prechádza cez sklo, ohrieva vodu, čím sa zabráni tomu, aby sa miestnosť sama zohriala tak, ako pri bežných oknách. Ako náhle dosiahne voda dostatočne vysokú teplotu, prečerpáva sa z okna a prechádza v stene k akumulačnej nádrži v inej časti budovy. Do okna sa súčasne čerpá chladná voda, aby nahradila odčerpanú teplú vodu.

Keď vonkajšia teplota neskôr klesne, uložená teplá voda sa prečerpá späť z nádrže do potrubí, čím sa miestnosť zahreje prostredníctvom vyžarovania tepla cez steny. Túto teplú vodu možno alternatívne použiť aj pre umývanie a sprchovanie, čím sa zníži spotreba ohrievača vody.

Nový typ okien naplnených vodou.

Hoci je na čerpanie vody tam a späť potrebná nejaká tá elektrina, Gutai tvrdí, že jeho zostava stále spotrebuje podstatne menej energie ako vykurovacie systémy a klimatizácia, ktoré by boli potrebné na udržanie rovnakých teplôt miestnosti za rovnakých podmienok. Na základe počítačových simulácií odhaduje, že budova, ktorá by bola vybavená oknami naplnenými vodou a tepelným čerpadlom, by v skutočnosti spotrebovala až o 72 percent menej energie ako podobná budova vybavená oknom s izolačným dvojsklom a tradičnými vykurovacími systémami. V prípade budovy s oknami s trojitým zasklením klesne toto číslo na stále pôsobivých 61 percent.

Gutai hovorí, že v zimnom období by sa mohla voda udržať pred mrazom pridaním ďalšej vrstvy skla s izolačnou vrstvou argónového plynu vo vnútri. Dodáva, že slnečné žiarenie a teplo z miestnosti by tiež mali pomôcť zabrániť zamrznutiu vody. Pri príliš nízkych teplotách by mohol automatizovaný systém prečerpať všetku vodu z okna do nádrže. Nový typ okien naplnených vodou navyše neumožňuje vstup kyslíka alebo mikroorganizmov a nevyžaduje žalúzie alebo tónovanie skiel. Okno naplnené vodou má tiež údajne veľmi dobré zvukovo izolačné vlastnosti.

Nový typ okien naplnených vodou.