Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový krvný test zistí rakovinu o 4 roky skôr ako bežné metódy

Nový krvný test zistí rakovinu o 4 roky skôr ako bežné metódy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bolo zistené, že nový krvný test na zisťovanie rakoviny zachytáva päť bežných typov rakoviny až štyri roky pred akýmkoľvek iným konvenčným diagnostickým nástrojom. Pred klinickou dostupnosťou je potrebné ďalšie overenie, ale vedci naznačujú, že takáto včasná detekcia by mohla pomôcť lekárom zachytiť a liečiť rakovinu v jej najskoršom štádiu.

V súčasnosti existuje niekoľko biomarkerov krvi špecifických pre rakovinu, ktoré lekárom pomáhajú diagnostikovať nových pacientov. No pre väčšinu typov rakoviny chýba nástroj, ktorý by ju včas detegoval. V súčasnosti sa preto veľa vedcov snaží vyvinúť jednoduchú diagnostiku rakoviny krvi. Najnovší krvný test na zisťovanie rakoviny bol vyvinutý na Kalifornskej univerzite v San Diegu a dostal názov PanSeer. Funguje tak, že deteguje vzorce metylácie DNA, o ktorých je známe, že sú spojené s abnormálnymi mutáciami vedúcimi k rakovine.

S cieľom zistiť, ako dobre dokáže krvný test PanSeer odhaliť rakovinu oproti konvenčným diagnostickým metódam, vedci skúmali jedinečný súbor údajov z longitudinálnej štúdie. Tá sledovala viac ako 100 000 jedincov v priebehu desiatich rokov, ktorým boli pravidelne odoberané vzorky krvi a sledoval sa ich celkový zdravotný stav. Tieto údaje umožnili vedcom vyskúšať krvný test PanSeer na vzorkách od subjektov roky predtým, ako im bola diagnostikovaná rakovina.

Výsledky ukázali, že test mal účinnosť až 91 percent pri detekcii rakoviny u jedincov medzi jedným až štyrmi rokmi predtým, ako im bola diagnostikovaná choroba. Testom sa zistilo päť typov rakoviny, ktorá napáda žalúdok, pažerák, kolorektál, pľúca a pečeň. Vedci tvrdia, že test PanSeer nezistil rizikové faktory budúcej rakoviny, no namiesto toho zachytáva stopy rastu rakoviny vo veľmi skorom štádiu, zatiaľ čo človek je ešte stále asymptomatický.

Test má však stále obmedzenia. Napríklad nemôže presne určiť, aký typ rakoviny môže testovaný človek mať. Zisťuje len abnormality, ktoré si vyžadujú následné diagnostické testy, aby sa dalo presne zistiť, kde sa rakovina môže nachádzať. Predtým, ako bude klinicky dostupný, bude potrebné overiť účinnosť testu pomocou rozsiahlejších skúšok.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).