Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia VENUS presne deteguje „šum“ ukrytých mín v zemi

Technológia VENUS presne deteguje „šum“ ukrytých mín v zemi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vykopávanie a zneškodňovanie nášľapných mín je časovo a pracovne náročná úloha, ktorá môže viesť k zbytočnému míňaniu zdrojov, keďže sa môže stať, že zistený objekt nakoniec nie je mína. Nový systém americkej armády by však mohol výrazne znížiť počet chýb pri hľadaní mín.

Väčšina súčasných technológií na detekciu nášľapných mín pracuje tak, že deteguje elektromagnetický „podpis“, ktorý mína v zemi pasívne vyžaruje. Na nešťastie aj iné zakopané kovové predmety alebo dokonca aj oblasti mokrej alebo magnetickej pôdy majú podobné podpisy, takže sa často môže ich detekcia pomýliť s detekciou mín.

Nový systém americkej armády s názvom VENUS (Vibration-ENhanced Underground Sensing) by to však mohol zmeniť. Je vyvíjaný na základe partnerstva medzi Úradom pre armádny výskum (ARO), Štátnou univerzitou v Severnej Karolíne, Technologickým ústavom v Georgii a spoločnosťou Vadum , ktorá sa venuje obranným technológiám.

Röntgenová snímka protipechotnej nášľapnej miny VS-50, ktorá zobrazuje kovové komponenty vo vnútri.

Technológia VENUS je navrhnutá tak, že vysiela impulzy magnetického poľa do pôdy, čo spôsobuje, že v nášľapnej míne začnú zreteľne vibrovať malé kovové časti. Sú to vibrácie, ktoré sa dajú detegovať vibrometrom s vysokým dynamickým rozsahom, ktorý je súčasťou zariadenia VENUS. Podľa ARO väčšina ostatných zakopaných predmetov buď nereaguje na toto magnetické pole, alebo ak aj áno, ich vibrácie sú výrazne odlišné od vibrácií spôsobených mínami.

V rámci dvojročného projektu sa teraz budú dizajnéri usilovať o miniaturizáciu a odolnosť  technológie. Taktiež budú zberať údaje o vibráciách z nášľapných mín v rôznych pôdnych podmienkach.