Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kôra z pomarančov pomôže získať vzácne kovy z použitých batérií

Kôra z pomarančov pomôže získať vzácne kovy z použitých batérií
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Len preto, že lítium-iónová batéria už má po svojej životnosti, neznamená to, že nemá žiadnu hodnotu. Stále totiž obsahuje užitočné a vzácne kovy. Tie sa teraz budú dať z batérií získať oveľa ekologickejšou technikou, ktorej kľúčovou zložkou je pomarančová kôra.

Bežne sa použité lítiové batérie zahrievajú v procese tavenia na teplotu vyššiu ako 500 ° C. To spôsobí, že sa obsiahnuté kovy tavia a vytekajú z batérie. Tieto kovy sa potom zbierajú a znovu používajú. No tento proces si vyžaduje nielen veľa energie, ale tiež produkuje toxické plyny.

Jednou z možných alternatív je rozdrvenie použitých batérií a následná extrakcia kovov z nich pridaním kyselín a peroxidu vodíka počas zahrievania zmesi. Táto stále experimentálna technika, známa ako hydrometalurgia, je šetrnejšia k životnému prostrediu. V priemyselnom meradle by však mohla stále produkovať značné množstvo znečisťujúcich látok.

Vedci zo singapurskej Technologickej univerzity Nanyang sa nad týmto obmedzením zamysleli a namiesto obvyklých kyselín a peroxidu vodíka sa pokúsili použiť pomarančové kôry. Konkrétnejšie boli použité pomarančové kôry, ktoré boli vysušené v sušiarni, rozomleté na prášok a skombinované s kyselinou citrónovou získanou z citrusových plodov.

Tím pritom dokázal vyťažiť asi 90 percent lítia, kobaltu, niklu a mangánu z použitých lítium-iónových batérií. Táto úroveň účinnosti je zhruba rovnaká, aká bola dosiahnutá pri iných procesoch. Dôležité však je, že pri použití pomarančových kôr sa zistilo, že proces nie je toxický.

Vedci použili regenerované kovy a zakomponovali ich do nových lítium-iónových batérií, ktoré majú kapacitu nabíjania podobnú ako komerčne dostupné modely. Teraz sa chystajú vykonať ďalšie testovanie s cieľom zistiť, či nové batérie vydržia porovnateľný počet cyklov nabíjania a vybíjania.

Vedúci vedci - odborný asistent Dalton Tay (vľavo) and profesorka Madhavi Srinivasan.