Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia C-Face „vidí“ výrazy ľudí aj pod nasadenými rúškami

Technológia C-Face „vidí“ výrazy ľudí aj pod nasadenými rúškami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keďže v súčasnosti ľudia po celom svete nosia vo veľkom ochranné rúška, masky či respirátory, môže byť ťažké zistiť, aký výraz má niekto na tvári. Údajne by to však mohla dokázať rozpoznať nová technológia, ktorá využíva kamery namontované na slúchadlách.

Experimentálne nastavenie systému, ktorý je nazvaný ako C-Face, bolo vyvinuté tímom výskumníkov z Cornellovej univerzity. Zahŕňa dve miniatúrne RGB kamery, ktoré sú pripojené k počítaču. Tieto kamery sú umiestnené pod ušami subjektu na slúchadlách tretích strán.

Analýzou snímok meniacich sa kontúr líc osoby, ktoré kamery snímajú zozadu, dokáže systém C-Face zistiť aktuálnu polohu 42 kľúčových bodov tvárových funkcií. Tieto údaje sa zase používajú na určenie aktuálneho tvaru úst, očí a obočia. Tieto kombinované tvary vytvoria celkový výraz tváre subjektu, ktorý systém naznačuje zobrazením jedného z ôsmich zodpovedajúcich obrázkov emodži na obrazovke počítača.

Technológia C-Face využíva dve kamery, ktoré zozadu snímajú líca osoby.

Počas testov, ktoré boli uskutočnené na deviatich dobrovoľníkoch, bola nová technológia použitá spolu s existujúcim najmodernejším nastavením, ktoré sleduje polohu orientačných bodov na tvári pomocou čelných kamier, ktoré snímajú celú tvár bez ochranného rúška. V porovnaní s týmto systémom mala technológia C-Face mieru chybovosti menšiu ako 0,8 milimetra. Navyše . obrázky emodži, ktoré sa zobrazovali, odrážali skutočný výraz tváre osoby s mierou presnosti viac ako 88 percent. Tento údaj by sa mohol s ďalším vývojom systému ešte zvyšovať.

Technológia C-Face by sa dala použiť aj v aplikáciách, ako je ovládanie počítačov bez použitia rúk v tichých prevádzkach, ako sú napríklad knižnice, kedy by používatelia používali špecifické výrazy tváre pre vykonanie konkrétnych príkazov.