Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelý diamant vyrobený len za pár minút pri izbovej teplote

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prírodný diamant nebýva len ozdobou šperkov, no vďaka jeho tvrdosti sa môže používať v priemysle na rezanie iných materiálov. Existuje i jeho syntetická verzia, no tá zvyčajne nedosahuje vlastnosti diamantu, ktorý sa miliardy rokov formoval hlboko pod zemou. Vedcom sa však podarilo simulovať podobné podmienky a za zlomok času vytvorili umelý diamant, ktorý je dokonca tvrdší ako ten prírodný.

Extrémne tlaky a teploty hlboko pod zemou vytvárajú správne podmienky na kryštalizáciu uhlíka a teda vznik diamantu. No existuje aj typ diamantu nazývaný ako lonsdaliet, ktorý je vzácnejší a v prírode sa vyskytuje v miestach po dopade meteoritu.

„Bežné diamanty sú kubické, tieto sú hexagonálne, čiže majú inú štruktúru. Atómy sa pohybujú po mierne odlišných trasách a to im dáva rozdielne vlastnosti,“ vysvetľuje Jodie Bradby, Austrálska národná univerzita.

Medzinárodnému tímu vedcov sa teraz podarilo vyvinúť novú technológiu, pomocou ktorej môžu vznikať bežné aj hexagonálne umelé diamanty. Tie sa pritom dokážu sformovať len za pár minút a to dokonca v prostredí s bežnou izbovou teplotou.

„Materiál sme vyrobili v laboratóriu s použitím malého zariadenia, ktoré sa nazýva ako diamantová nákova. Dva diamanty sú proti sebe a aplikuje sa naozaj vysoký tlak. V skutočnosti je podobný tomu hlboko pod zemou.“

Zábery z elektrónového mikroskopu ukázali, že materiály sa tvorili v pásmach, ktoré vedci prirovnali k diamantovým riekam, kedy bežný diamant vznikol uprostred žíl hexagonálneho typu diamantu. O ňom sa predpokladá, že bude až o 58 percent tvrdší ako diamant s kubickou štruktúrou.

„Diamanty sa hojne používajú na rezanie v priemysle. Takže ak budete mať ešte tvrdší diamant, bude pri rezaní iných materiálov ešte efektívnejší,“ dodáva Jodie Bradby, Austrálska národná univerzita.

Nové umelé verzie vzácneho materiálu by si teda mohli nájsť širšie uplatnenie v priemyselných aplikáciách, kde je mimoriadna húževnatosť materiálu žiadaným atribútom.