Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vzduchom poháňaný robot sa bez elektroniky hýbe ako korytnačka

Vzduchom poháňaný robot sa bez elektroniky hýbe ako korytnačka
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Roboty s mäkkým telom získavajú veľkú pozornosť, najmä kvôli ich výhodám z hľadiska bezpečnosti pri práci s ľuďmi. Vedci teraz prišli s novým zaujímavým príkladom tejto technológie v podobe robota poháňaného stlačeným vzduchom, ktorý sa dokáže pohybovať bez akejkoľvek elektroniky.

Vo výskume „mäkkej robotiky“ zohrávajú kľúčovú úlohu nafukovacie komponenty a tlak vzduchu. No väčšina z vyvinutých riešení si vyžaduje elektronické obvody, čerpadlá a zdroje energie, čo zvyšuje náklady i zložitosť finálneho produktu.

Tím vedcov z Kalifornskej univerzity v San Diegu však navrhol mäkkého robota, ktorý je namiesto toho riadený pomocou pneumatických obvodov. Pozostáva zo systému valcových komorových trubíc tvoriacich štyri nohy, ktoré pracujú s oscilačnými ventilmi. Tie v určitých sekvenciách umožňujú vstup a výstup stlačeného vzduchu. To spôsobí ohnutie nôh, z ktorých každá má tri stupne pohybu, a ak sa vykonáva v správnom poradí, umožňuje robotovi sa pohybovať po podlahe.

Nový vzduchom poháňaný mäkký robot má vzor chôdze inšpirovaný korytnačkami.

Vedci navrhli pneumatické riadiace obvody na generovanie chôdze inšpirovanej korytnačkami a taktiež zabudovali senzory vo forme malých bubliniek na konci výložníka vystupujúceho z tela robota. To znamená, že keď robot narazí na prekážku, bublina sa stlačí, otočí ventil a pošle robota späť do protismeru.

Okrem detských hračiek vedci tvrdia, že táto technológia by si mohla nájsť uplatnenie aj na miestach, kde elektronika nemôže fungovať, napríklad v banských šachtách a prístrojoch magnetickej rezonancie.

Vedci tiež dúfajú, že na základe tohto výskumu budú môcť nadviazať vývojom verzií robota, ktoré budú schopné zvládnuť drsnejší terén a zložitejšie prekážky. Plány do budúcnosti zahŕňajú aj skúmanie toho, ako by sa tieto pneumatické obvody mohli používať na jednoduchšie funkcie, ako je chôdza v hybridných robotoch, zatiaľ čo bežné elektrické obvody poskytnú výkon a ovládanie na zvládnutie zložitejších úloh.

Nový vzduchom poháňaný robot sa spolieha na súpravu ventilov v rôznych komorách, čo mu umožňuje pohyb bez elektroniky.