Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Svietiace OLED tetovania by mohli sledovať zdravie či čerstvosť potravín

Svietiace OLED tetovania by mohli sledovať zdravie či čerstvosť potravín
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci využili obrazovú technológiu OLED na výrobu tetovania, ktoré by sadalo použiť na sledovanie rôznych metrík fyzického výkonu nositeľa alebo dokonca na zistenie čerstvosti jedla. Toto zariadenie je označované ako prvé tetovanie, ktoré vyžaruje svetlo a dá sa použiť podobne ako dočasné tetovanie, ktoré sa aplikuje vodou a po vykonaní práce sa dá zmyť mydlom.

Tetovanie sa už tisíce rokov používa ako určitá forma umenia, prejavu a módy, no v poslednej dobe vidíme aj jeho iné praktické využitie. Inteligentné tetovania tak môžu byť vybavené senzormi a vodivými obvodmi, aby mohli byť použité napríklad ako dotykové rozhrania alebo ako lekárske nositeľné prístroje, ktoré menia farbu pri monitorovaní hladiny glukózy v krvi.

Vedci z University College London (UCL) a z Talianskeho technologického inštitútu sa teraz pokúsili preniesť túto technológiu do nového terénu, pričom využili technológiu vyžarujúcu svetlo, ktorá sa používa v dnešných televízoroch a v smartfónoch. smartfónoch. Tím pritom použil elektroluminiscenčný polymér s hrúbkou len 76 nanometrov, ktorý pri vystavení elektrickému poľu emituje svetlo. Ten bol umiestnený medzi dvojicu elektród chránených izolačnou vrstvou a zariadenie sa potom aplikovalo na komerčný tetovací papier.

Vedci vytvorili niečo, čo nazývajú prvým tetovaním vyžarujúcim svetlo.

Výsledné tetovanie má hrúbku len 2,3 mikrometra a je možné ho pomocou vody a tlaku aplikovať rovnako ako bežné dočasné tetovanie. Tím to preukázal aplikáciou zeleného OLED tetovania na sklenenú tabuľu, plastovú fľašu, pomaranč a niektoré papierové obaly. Podľa vedcov sa dá OLED tetovanie vyrábať vo veľkom rozsahu a veľmi lacno. Môže byť kombinované s inými formami tetovacej elektroniky pre veľmi širokú škálu možných použití.

Napríklad by mohlo ísť o módu, kedy by vznikli rôzne žiarivé tetovania a nechty emitujúce svetlo. V športe by sa mohli OLED tetovania dať skombinovať so snímačom potu na signalizáciu dehydratácie. V zdravotníctve by mohli vyžarovať svetlo, keď dôjde k zmene zdravotného stavu pacienta. Medzi ďalšie možnosti patrí upozornenie používateľa, keď sa príliš dlho zdržuje na slnku, alebo použitie tetovania na ovocie, aby signalizovalo, že je po dátume spotreby.

Vedci však budú musieť prekonať ešte niektoré výzvy, ako je integrácia zdroja energie v podobe napríklad malej batérie alebo superkondenzátora, či účinnejšie zapuzdrenie OLED žiaričov, aby sa pri vystavení vzduchu nerozložili tak rýchlo.

OLED tetovania majú hrúbku len 2,3 mikrometra.