Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Adaptívny robot Dyret mení dĺžku nôh v závislosti od terénu

Adaptívny robot Dyret mení dĺžku nôh v závislosti od terénu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Roboty môžu byť sú vybavené pohybovými systémami na prekonávanie všetkých typov terénov, no výrobcovia majú sklon uprednostňovať najmä jeden typ. Vedci z nórskej univerzity v Osle namiesto toho vyvinuli štvornohého robota, ktorý dokáže za chodu upraviť dĺžku nôh a svoju chôdzu, keď narazí na iný povrch.

Robot s názvom Dyret (v nórčine „zviera“) je popisovaný ako prvý štvornohý robot, ktorý môže autonómne meniť svoju morfológiu v reakcii na rôzne podmienky terénu. Použitím rôznych senzorov, kamier a umelej inteligencie, je robot schopný rozpoznať, keď pod nohami narazí na iný terén. Podľa toho mechanicky upraví dĺžku svojich nôh a následne tvar tela a optimalizuje tak svoju chôdzu pre konkrétny povrch.

Štvornohý adaptívny robot Dyret.

Vedci začali cvičením robota na štrku, piesku a betóne. Potom poverili chôdzou po tráve, s ktorou sa dovtedy nikdy nestretol. Hoci sa to pre nás nemusí javiť ako najťažší terén, vedci poukazujú na to, že trsy a diery v trávnatom teréne môžu pre robotov s dlhými nohami predstavovať skutočnú výzvu. Adaptívny robot Dyret sa však naučil chodiť po trávniku rýchlym určením ideálnej dĺžky nohy.

Myšlienkou je vyvinúť robotov, ktorí sa nezastavia, keď narazia na neočakávaný terén, a nie je potrebné ich pre rôzne scenáre preprogramovať. Takíto roboti by si mohli nájsť využitie napríklad pri katastrofách ako pomocníci pri hľadaní a záchrane ľudí, v poľnohospodárstve, v ťažko prístupných prostrediach, ako sú bane, alebo dokonca aj na iných planétach. Vďaka týmto adaptívnym schopnostiam by mohli byť omnoho odolnejší a húževnatejší.

Štvornohý adaptívny robot Dyret.

Vďaka tejto technológii by sa mohol robot tiež prispôsobiť stavu, keď sa jedna z jeho nôh oslabí alebo dokonca zlomí. Podľa vedcov by sa mohol naučiť, ako sa zotaviť, či už pomocou krívania alebo zmenšenia dĺžky ďalších troch nôh.

Technológia tímu je voľne dostupná, takže by mohla inšpirovať ostatných v tejto oblasti, aby využili časti návrhu na výrobu vlastných adaptívnych robotov.

Štvornohý adaptívny robot Dyret.