Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sférický robot je navrhnutý tak, aby sa valil po mesačných jaskyniach

Sférický robot je navrhnutý tak, aby sa valil po mesačných jaskyniach
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Európska vesmírna agentúra (ESA) predstavila sférického robota, ktorý sa jedného dňa môže použiť na prieskum jaskýň na Mesiaci. Tento robot bol nazvaný ako Descent and Exploration in Deep Autonomy of Lunar Underground Structures (DAEDALUS) a je navrhnutý ako súčasť štúdie systému jaskýň na Mesiaci v zariadení Concurrent Design Facility v Európskom centre pre výskum a technológie (ESTEC) v Holandsku.

Mesačné jaskyne priťahujú veľký záujem plánovačov vesmírnych misií, najmä pokiaľ ide o zriaďovanie stálych základní na Mesiaci. Okrem toho, že by mohli byť zdrojom nedotknutých geologických vzoriek, tiež by sa mohli stať bohatým zdrojom surovín, ako je vodný ľad pre podporu života a raketové palivo či by mohli byť upravené ako biotopy, ktoré poskytujú ochranu pred kozmickými žiarením, teplotnými extrémami a mikrometeoritmi.

Prototyp sférického robota DAEDALUS.

Problém však spočíva v tom, že najviditeľnejšie jaskyne majú vstupy v podobe dier, ktoré boli zmapované kozmickými loďami z obežnej dráhy, takže na ich prieskum sa nedá použiť bežné planetárne vozidlo. No mohol by to dokázať nový sférický robot DAEDALUS s priemerom tela 46 centimetrov, ktorý by sa do týchto dier daj spúšťať pomocou lana.

Ako náhle by sa dostal na zem v jaskyni, robot by sa odpojil a odvalil by sa pomocou vysúvacích tyčí, ktoré by sa mohli použiť aj na odstránenie prekážok a analýzu vlastností mesačných kameňov a iných vzoriek. Robot by mohol mesačnú jaskyňu mapovať v 3D pomocou LiDAR technológie a zároveň by mal byť schopný merať teplotu a žiarenie.

Prototyp sférického robota DAEDALUS.

Doteraz boli skonštruované tri prototypy robota DAEDALUS, na ktorých sa testovali senzorické a motorické systémy. Štvrtý prototyp bol navrhnutý ako kompaktné, pevne integrované zariadenie s vysokou mierou autonómie. Sférický robot by mohol pozorovať okolie v plných 360-tich stupňoch. Výskumníci tvrdia, že vďaka kamerám fungujúcim ako stereofónny systém videnia a laserovým meraním vzdialenosti dokáže robot detegovať prekážky počas klesania a po dosiahnutí dna jaskyne sa môže autonómne navigovať.

Umelecké stvárnenie konceptu sférického robota DAEDALUS, ktorý je určený na prieskum jaskýň na Mesiaci.