Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Recyklovaná celulóza dodá cementu vyššiu pevnosť a odolnosť

Recyklovaná celulóza dodá cementu vyššiu pevnosť a odolnosť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Celulózky vytvárajú značné množstvo odpadu, no vedci sú celkom kreatívni v tom, ako by sa dal tento odpad využiť, od pien, cez batérie až po pevnejší betón. Posledný príklad pochádza od vedcov z univerzity v Britskej Kolumbii (UBC), ktorí použili odpadový produkt z celulózky ako výplňový materiál do cementu, ktorý sa stal pevnejší a odolnejší.

Odpadový produkt, ktorý je základom novej štúdie, je známy ako popolček z celulózky, ktorý celulózovo-papierenský priemysel generuje každý rok v obrovských množstvách. Tím vedcov z UBC sa preto rozhodol preskúmať, ako by sa dal tento odpad použiť ako udržateľný spojovací materiál pri stavbe ciest.

Počas experimentov bolo zistené, že štruktúra tohto recyklovaného popolčeka z celulózy môže slúžiť na vytváranie silnejších väzieb medzi rôznymi materiálmi, ktoré tvoria cement. Vedci pritom dokázali vyrobiť tento udržateľný stavebný materiál energeticky účinnejším spôsobom ako pri výrobe klasického cementu.

Podľa tímu funguje porézna povaha popolčeka z celulózy ako brána pre adhéziu ostatných materiálov v cemente, čo umožňuje, aby bola celková štruktúra pevnejšia a odolnejšia ako materiály, ktoré sa nevyrábajú z tohto odpadu. Charakterizáciou materiálu a toxikologickou analýzou boli zistené ďalšie environmentálne a spoločenské výhody, ktoré viedli k tomu, že výroba tohto nového materiálu bola energeticky efektívnejšia a produkovala výrazne nižšie uhlíkové emisie.

Autorka štúdie Chinchu Cherian so vzorkou cementu obsahujúceho popolček z recyklovanej celulózy.

Jedným z problémov súvisiacich s používaním výrobkov z recyklovanej celulózy, je možnosť, že toxíny použité ako súčasť počiatočných procesov sa môžu vylúhovať z materiálu a môžu sa tak dostať do životného prostredia. Tím tvrdí, že väzby vo vnútri cementu sú však také silné, že len nepatrné množstvo alebo žiadne chemikálie nemôžu uniknúť, a preto ho označujú ako bezpečný na použitie.

Cement s pridaním recyklovaného popolčeka z celulózy by sa mohol dať použiť na rôzne stavebné práce, ako je napríklad budovanie udržateľných ciest a nákladovo neutrálnych objektov. Vedci tvrdia, že môže mať obrovské environmentálne a ekonomické výhody, a to nielen pre priemysel, ale aj pre celú spoločnosť, pretože znížením tohto typu odpadu na skládkach sa zníži naša ekologická stopa.