Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zvyšky potravín recyklované na jedlé materiály, ktoré sú pevnejšie ako betón

Zvyšky potravín recyklované na jedlé materiály, ktoré sú pevnejšie ako betón
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z Inštitútu priemyselných vied na Tokijskej univerzite vyvinuli inovatívny spôsob, ako recyklovať zvyšky potravín na stavebné materiály, ktoré sú v ohybe pevnejšie ako betón, a napriek tomu zostávajú stále jedlé a chutné.

Podľa OSN sa na celom svete ročne vyhodí až 1,3 miliardy ton potravín. Recyklácia takto vyhodeného jedla nie je ničím novým. Táto myšlienka sa pravdepodobne datuje do obdobia, keď raní ľudia prvýkrát prišli na myšlienku vziať si menej jedlé kúsky večere a použiť ich ako návnadu. Dnes existujú celé priemyselné odvetvia, ktoré sa točia okolo vecí ako je kompostovanie alebo premena reštauračného odpadu na doplnky pre kŕmenie ošípaných, ako aj premena biologického odpadu na palivo alebo plasty.

Tím z Tokijskej univerzity posúva veci o krok ďalej, a to nielen tým, že zvyšky potravín, ako je ovocie a zelenina, premieňajú na niečo užitočné, ale tiež ich uchovávajú stále v jedlej podobe. Základnou myšlienkou je zobrať bežné zvyšky potravín, zmiešať ich s morskými riasami a potom ich spracovať na výrobu materiálov, ktoré sú pevnejšie ako betón, ale napriek tomu chutia ako pôvodný materiál.

Vedci recyklovali zvyšky potravín na jedlé, ale pevné stavebné materiály.

Pomocou techniky, ktorá bola pôvodne vyvinutá na výrobu stavebných materiálov z drevného prášku, odobrali vedci zvyšky jedla, vrátane morských rias, kapustných listov, pomarančových, cibuľových, tekvicových a banánových šupiek a vákuovo ich vysušili a potom rozdrvili na prášok. Prášky sa následne zmiešali s vodou a ochucovadlami a potom sa lisovali do formy pri vysokej teplote.

Výsledkom bola škála materiálov, z ktorých niektoré mali vyššiu pevnosť v ohybe ako betón, napriek tomu zostali jedlé a zachovali si svoju chuť. Napriek tomu, že zostal materiál jedlý, odolával hnilobe, plesniam a hmyzu počas skúšobného obdobia štyroch mesiacov. Ani pridanie cukru a soli neovplyvnilo pevnosť materiálu, aj keď vzorky z tekvice sa neukázali ako príliš ideálne. Vedci však zistili, že listy čínskej kapusty, ktoré produkovali materiál trikrát silnejší ako betón, je možné zmiešať so slabším materiálom na báze tekvice, aby sa zaistilo účinné spevnenie.

Je pravdepodobné, že nové materiály sú síce pevnejšie ako betón, ale nie sú ani zďaleka také tvrdé, inak by sa s nimi dalo rátať aj v stavebníctve. Vedci však tvrdia, že tieto materiály môžu mať širokú škálu „kreatívnych aplikácií“.