Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dvojnohý robot dokáže lietať, chodiť či dokonca jazdiť na skejtborde

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Či už je to vzrušujúce alebo znervózňujúce, roboti sú agilnejší ako ľudia. A nový robot LEONARDO vyzerá ako jeden z najlepších príkladov. Dokáže totiž chodiť na dvoch nohách, skákať, lietať ako dron, balansovať na lane či dokonca jazdiť na skejtborde.

Väčšina robotov uviazla na jednom druhu pohybu, môžu buď lietať, plávať alebo chodiť či jazdiť po zemi. No roboti by mohli mať väčšiu šancu prekonať prekážky kombináciou viacerých spôsobov pohybu. A nový robot LEONARDO (skratka z LEgs ONboARD drOne), nazývaný aj ako LEO, vyzerá byť ako vhodný príklad.

Dvojnohý agilný robot LEONARDO.

Robot LEO, ktorý navrhli vývojári z organizácie Caltech, je vysoký asi 0,8 metra a kráča po svojich robustných trojkĺbových nohách ako také kura na vysokých podpätkoch. Jeho výnimočné schopnosti vyvažovania sú dané štyrmi vrtuľami podobnými dronom, ktoré nielenže pomáhajú upraviť jeho postoj, ale tiež ho môžu vyniesť do vzduchu, aby prekonal náročný terén, schody alebo iné prekážky.

Tieto zmiešané režimy pohybu poskytujú robotovi LEO niekoľko výhod oproti robotom, ktoré majú na výber jeden alebo druhý typ pohybu. Jeho trysky mu dodávajú lepšiu rovnováhu, ako by mal bežný dvojnohý robot, zatiaľ čo nohy odoberajú napätie z kolies s tryskami tým, že podopierajú väčšinu jeho hmotnosti.

Dvojnohý agilný robot LEONARDO.

Robot LEO si prešiel od laboratórnych testov až k prechádzkam a lietaniu vonku a predviedol dva triky, ktoré demonštrujú jeho obratnosť. Tím nechal robota kráčať po natiahnutom lane bez toho, aby spadol, a dokonca s zajazdil na skejtborde pomedzi sadu dopravných kužeľov. S oboma úlohami by malo veľa ľudí problémy, nehovoriac o tom, že to nezvládnu ani bežné roboty.

Vývojári tvrdia, že LEO bude do budúcna ešte agilnejší. Jeho budúce verzie budú mať pevnejšie nohy, výkonnejšie trysky a inteligentnejšie algoritmy, ktoré mu pomôžu s efektívnejšou navigáciou, chôdzou, lietaním a pristávaním.

Výskum bol publikovaný v magazíne Science Robotics.

Dvojnohý agilný robot LEONARDO.