Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vesmírny teleskop Jamesa Webba zachytil prvú zaostrenú snímku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 3. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vesmírny teleskop Jamesa Webba urobil svoj prvý zaostrený obrázok. Tento míľnik prišiel po tom, čo tím misie strávil niekoľko posledných týždňov nastavovaním zrkadiel a teleskop je teraz pripravený splniť alebo dokonca prekročiť svoje pôvodné vedecké ciele. Nedávno ho spozorovala aj iná sonda v tejto oblasti.

Vesmírny teleskop Jamesa Webba sa skladá z 18-tich veľkých zlatých zrkadiel, ktoré všetky zbierajú svetlo z kozmických zdrojov a sústreďujú ho na obrazový senzor. Po náročnom vypustení a rozmiestnení však všetky tieto zrkadlá smerovali mierne odlišnými smermi, takže ich bolo potrebné zladiť, aby sa zamerali na rovnaký objekt.

Teraz je tento proces dokončený, čím sa hlavný zobrazovací prístroj, kamera snímajúca blízke infračervené spektrum, vyrovnal so zrkadlami. Tím otestoval, ako dobre sa zrkadlá vyrovnali, a to tak, že teleskop namieril na jasnú hviezdu s názvom 2MASS J17554042+6551277, a výsledný obraz je naozaj krištáľovo čistý. V skutočnosti ide o infračervený obraz s najvyšším rozlíšením, aký bol kedy z vesmíru zachytený.

Prvá zaostrená snímka vesmírneho teleskopu Jamesa Webba ukazuje jasnú hviezdu.

Ďalšia fáza príprav zahŕňa nastavenie zrkadiel na ostatné prístroje vrátane spektrografu pre blízku infračervenú oblasť, prístroja pre strednú infračervenú oblasť a prístroja na snímanie blízkej infračervenej oblasti a bezštrbinového spektrografu. Tento proces by mal byť podľa tímu ukončený začiatkom mája alebo skôr.

Medzitým iná vesmírna sonda odfotila vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba, zatiaľ čo sa venoval príprave. Sonda Gaia obieha od roku 2014 okolo tej istej oblasti vo vesmíre - Lagrangeovho bodu 2 - a každých niekoľko mesiacov skenuje celú oblohu.

Snímka zo sondy Gaia, na ktorej je vidieť vesmírny teleskop Jamesa Webba (vľavo), ktorý je vzdialený približne milión kilometrov.

A 18. februára sa v jednej časti tejto mapy oblohy objavil jej nový sused. V tom čase boli obe sondy od seba vzdialené 1 milión kilometrov, pričom Webbov veľký slnečný štít blokoval väčšinu odrazeného svetla. Vesmírny teleskop Jamesa Weba sa tak javí len ako slabá škvrnka svetla na ľavej strane snímky.

Hoci prvý zaostrený obrázok zosnímaného vesmírnym teleskopom Jamesa Webba je významným míľnikom, skutočné výsledky prídu približne v polovici roka 2022, keď sa začnú zverejňovať prvé snímky teleskopu v plnom rozlíšení a vedecké údaje.