Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NASA otestuje schopnosť SpinLaunch vrhať satelity na obežnú dráhu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 4. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

NASA sa prihlásila na testovanie výnimočnej vesmírnej technológie vypúšťania satelitov na obežnú dráhu SpinLaunch, ktorá roztáča nosnú raketu na hypersonickú rýchlosť pomocou elektrickej odstredivky namiesto bežnej rakety, čím ju vymrští do vzduchu ako taký vesmírny disk.

Myšlienka technológie spoločnosti SpinLaunch na roztáčanie nosnej rakety a vrhanie satelitov na obežnú dráhu je jednoducho ohromujúca. Kinetický odpaľovací systém, ktorý navonok veľmi pripomína turbodúchadlo, sa už v prvých testoch ukázal ako sľubná, ekologická a potenciálne nákladovo efektívna náhrada za štartovanie nosných rakiet prvého stupňa.

SpinLaunch sľubuje radikálne zníženie nákladov na štart a spotreby paliva pre orbitálne a suborbitálne úžitkové zaťaženie, ktoré dokáže odolať silám G pri kinetickom štarte.

Systém je vhodný pre menšie nosné rakety s hmotnosťou do približne 200 kilogramov, ktoré nesú mimoriadne odolné satelity, schopné zvládnuť silu 10 000 G. Takáto raketa bude potom umiestnená na konci dlhého ramena vyrobeného z uhlíkových vlákien. Rameno sa pritom dokáže roztočiť do hypersonickej rýchlosti a potom nosnú raketu vypustí k nebu rýchlosťou viac ako šesťnásobne prevyšujúcou rýchlosť zvuku (5 000 míľ za hodinu alebo 8 047 km / h).

Systém SpinLaunch teda vykoná prvú časť, vynesie nosnú raketu vysoko do vzduchu, kde úlohu môže prevziať druhý stupeň rakety, ktorý dodá konečný impulz a vynesie satelit na obežnú dráhu. Spoločnosť SpinLaunch tvrdí, že vyradením prvého stupňa rakety z nosnej rakety sa ušetrí približne 70 % paliva a konštrukcií potrebných pre tradičnú nosnú raketu, pričom systém dokáže dopraviť príslušný náklad na obežnú dráhu s použitím štvrtiny paliva a za desatinu ceny.

Render zobrazuje ľahkú nosnú raketu držanú na konci ramena z uhlíkových vlákien vo vnútri oceľovej vákuovej komory s priemerom 300 stôp (91,44 metra). V tejto vákuovej komore sa toto rameno roztočí na neuveriteľné hypersonické rýchlosti predtým, ako sa nosná raketa uvoľní cez otvor smerujúci k nebu.

NASA je jednou z mnohých strán, ktoré sa o túto možnosť zaujímajú, a teraz podpísala so spoločnosťou SpinLaunch dohodu o vývoji a integrácii úžitkového zaťaženia NASA pre tento kinetický štartovací systém, ktoré bude vynesené do neba zo zariadenia Spaceport America v Novom Mexiku počas skúšobného testu koncom tohto roka.

Podobne ako všetky doterajšie „bežné“ testovacie lety spoločnosti SpinLaunch pôjde o pomalší suborbitálny štart s rýchlosťou bližšou k 1 000 míľam za hodinu (1 600 km / h, Mach 1,3). Úžitkové zaťaženie bude navrhnuté tak, aby umožnilo vykonať celý rad meraní, ktoré budú analyzovať obe skupiny. Všetky nechránené informácie získané z tohto testu budú zverejnené a spoločnosť SpinLaunch tvrdí, že pracuje na svojom prvom orbitálnom štarte v roku 2025.

Zariadenie SpinLaunch na kinetické štarty na Spaceport America v Novom Mexiku teraz vykonáva