Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Roj plávajúcich robotov by mohol skúmať mimozemské oceány

Roj plávajúcich robotov by mohol skúmať mimozemské oceány
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podpovrchové oceány na mesiacoch plynných obrov sú jednými z najsľubnejších miest na hľadanie života mimo Zeme. NASA teraz pridelila finančné prostriedky na projekt, ktorého cieľom je vyvinúť roj malých plávajúcich robotov, ktoré by skúmali tieto cudzie oceány a hľadali v nich známky mimozemského života.

Jupiterov mesiac Európa a Saturnov mesiac Enceladus sú v podstate veľké ľadové gule s globálnymi oceánmi pod hrubým zamrznutým vonkajším plášťom. Vedci už dlho predpokladajú, že podmienky v týchto vodách by mohli byť hlavnými kandidátmi na úkryt mimozemského života, pričom misia Europa Clipper má v roku 2030 uskutočniť sériu blízkych preletov s cieľom hľadať dôkazy o takomto živote.

Teraz by však nový koncept mohol skúmať zblízka pomocou flotily plávajúcich robotov veľkosti smartfónu. NASA pridelila finančné prostriedky na vývoj projektu známeho ako Sensing With Independent Micro-Swimmers (SWIM) v rámci programu NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC).

Ilustrácia celej misie SWIM vrátane pristávacieho modulu na povrchu Európy alebo Enceladu, sondy, ktorá si razí cestu ľadom, a húfu plávajúcich robotov, ktorí sú vypustení do oceánu, aby hľadali známky mimozemského života.

Navrhovaná misia by bola fascinujúca. Najskôr by na ľadovej kôre jedného z týchto mesiacov pristál pristávací modul a potom by sa tam rozmiestnila sonda, ktorá by pomocou tepla z jadrovej batérie roztavila tunel cez ľad k oceánu pod ním. Potom by sonda vypustila asi 50 robotov SWIM, ktorí by začali samostatne skúmať mrazivé vody.

Každý robot SWIM má klinovitý tvar, meria asi 12 centimetrov a je vybavený vlastným pohonným systémom, palubným počítačom, ultrazvukovou komunikáciou a súborom senzorov na meranie teploty, slanosti, kyslosti, tlaku a chemických látok. Tieto roboty by sa mohli pohybovať vo vode ako húf rýb a zbierať údaje na hľadanie biomarkerov života. Zaujímavé je, že by mohli v reálnom čase merať gradienty, ako je teplota alebo slanosť, porovnávaním údajov z robotov na čele skupiny a z robotov na chvoste.

Umelecké stvárnenie robotov SWIM vypustených do chladných vôd cudzieho mesiaca zo sondy, ktorá si razí cestu ľadom.

Húf robotov SWIM by komunikoval s komponentom pristávacieho modulu na povrchu, ktorý by prenášal údaje z robotov späť na Zem a posielal naspäť robotom nové pokyny od tímu vesmírnej misie.

Akokoľvek je táto myšlienka zaujímavá, zatiaľ zostáva konceptom a možno sa nikdy neuskutoční. Je tu však šanca. Konštruktér Ethan Schaler z NASA JPL získal na pokračovanie vývoja 600 000 USD vo fáze II financovania z NIAC, čo tímu umožní v nasledujúcich dvoch rokoch postaviť a otestovať prototypy robotov SWIM.