Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sonda NASA narazila do asteroidu v historickom teste planetárnej obrany

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 9. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Odvážna misia planetárnej obrany dosiahla historické crescendo, keď sonda NASA veľkolepým spôsobom narazila do asteroidu Dimorphos, pričom sa sama zničila. Prvý pokus na svete o odrazenie asteroidu z dráhy bol označený za prvý úspech a považuje sa za dôležitý tréning, ako by sme mohli v budúcnosti odvrátiť nebezpečný asteroid.

Misia DART (Double Asteroid Redirection Test) je pokusom o zmenu dráhy Dimorphosu okolo jeho väčšieho súrodenca Didymosu, ktorý je súčasťou dvojitého asteroidového systému a v súčasnosti je od Zeme vzdialený približne 11 miliónov kilometrov. Tento asteroid nebol v nebezpečenstve zrážky so Zemou, ale bol ideálnym kandidátom na to, aby nám pomohol pripraviť sa na zrážku, ktorá by mohla nastať. Sonda DART bola vypustená v novembri minulého roka a včera dramaticky ukončila svoju 10-mesačnú cestu.

Sonda sa zamerala na svoj cieľ rýchlosťou viac ako 22 500 km/h a v posledných chvíľach bola ponechaná sama na seba. Približne 20 minút pred dopadom oslávilo riadenie misie dôležitý míľnik, keď sa potvrdilo, že sonda bola „presne zameraná“ na asteroid Dimorphos.

Umelecké stvárnenie sondy DART pri približovaní sa k dvojitému asteroidovému systému.

Päť minút pred dopadom tím oslavoval ďalší, ešte nervóznejší míľnik. Od tohto momentu už tím nemohol posielať sonde žiadne príkazy, pričom jej palubné navigačné systémy zachytávali obrazy asteroidu, keď sa k nemu približovala, a pomocou týchto obrazov sa autonómne navádzala k cieľu.

Posledné okamihy pred zánikom sondy DART boli poznačené rušivými, ale vedecky významnými zábermi povrchu Dimorphosu, ktorý sa na obrazovke stále zväčšoval. Tím potom oslavoval, keď sa signál stratil, čo potvrdilo náraz do asteroidu a zničenie sondy. Tieto detailné zábery sa budú v nasledujúcich dňoch a týždňoch získavať a študovať, aby sa lepšie pochopilo zloženie Dimorphosu.

Streamovanie finálnych okamihov vesmírnej sondy DART.

Pokiaľ ide o to, nakoľko bola sonda DART schopná posunúť asteroid Dimorphos z kurzu, to bude dlhodobý vedecký projekt, ktorý uľahčí neďaleká družica CubeSat vyslaná pred dvoma týždňami na fotografovanie udalosti, a pozemné teleskopy. Tieto observatóriá budú monitorovať systém dvojitého asteroidu, aby presne zmerali výslednú dráhu Dimorphosu, ktorá by sa mala skrátiť o niekoľko minút.

V roku 2024 Európska vesmírna agentúra (ESA) vypustí k systému dvojitého asteroidu aj ďalšiu sondu, ktorá bude skúmať účinky zrážky sondy DART z bezprostrednej blízkosti. Vysielanie NASA z historickej misie si môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo priamo TU. K nárazu sondy do asteroidu pritom došlo v čase 1 hodina a 16 minút.