Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Astronómovia SAV vyvracajú mýty o nebezpečnom Asteroide 2022 AP7

Astronómovia SAV vyvracajú mýty o nebezpečnom Asteroide 2022 AP7
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V internetovom a mediálnom priestore sa už niekoľko dní šíri správa o veľkom asteroide s názvom 2022 AP7, označovanom aj ako „zabijak planét“, ktorý sa približuje k Zemi. Vzhľadom na skutočnosť, že sa na medializované správy nabaľuje viacero nepravdivých informácií, sa Astronomický ústav SAV, v. v. i., (AsÚ SAV, v. v. i.) rozhodol informovať verejnosť o najnovších vedeckých dátach a uviesť na pravú mieru najväčšie omyly.

„Asteroid 2022 AP7 bol objavený 13. januára 2022 v Chile. Jeho objaviteľ pred niekoľkými dňami publikoval informáciu, v ktorej nový asteroid s priemerom 1,45 km nazval zabijakom planét. V médiách sa okrem toho objavila správa, že tento asteroid bude v najbližších dňoch najbližšie k Zemi,“ ozrejmuje situáciu Ján Svoreň z AsÚ SAV, v. v. i., ktorý spoločne s kolegami z ústavu vysvetľuje štyri nepravdivé tvrdenia spojené s týmto vesmírnym telesom:

Tvrdenie: Asteroid sa dlhodobo pohybuje medzi dráhami Venuše a Zeme

Skutočnosť: Asteroid sa pohybuje medzi dráhami Venuše a Jupitera, s najmenšou vzdialenosťou od Slnka 0,83 astronomickej jednotky (astronomická jednotka je priemerná vzdialenosť Zeme od Slnka) a najväčšou vzdialenosťou 5,02 astronomickej jednotky. Sklon jeho dráhy k rovine obehu Zeme okolo Slnka je 13,8 stupňa. Na malej časti svojej dráhy sa pohybuje vnútri dráhy Zeme – takéto asteroidy patria do skupiny Apollo. Najbližšie popri Slnku prešiel Asteroid 2022 AP7 30. marca 2022.

Tvrdenie: Asteroid sa v najbližších dňoch priblíži k Zemi (z čoho by sa mohlo zdať, že nám niečo hrozí)

Skutočnosť: Je to síce pravda, ale dôležité je, že minimálna vzdialenosť v novembri 2022 bude 1,97 astronomickej jednotky, čo je približne 295 miliónov km, takže planéte Zem nehrozí určite nič.

Dráha asteroidu 2022 AP7. Zdroj: Ján Svoreň

Tvrdenie: Počas tohto priblíženia uvidia ľudia asteroid aj malými ďalekohľadmi

Skutočnosť: Asteroid 2022 AP7 má jasnosť 22. magnitúdu, čo znamená, že je pozorovateľný len dostatočne veľkými ďalekohľadmi.

Tvrdenie: V budúcnosti môže Jupiter nasmerovať Asteroid 2022 AP7 k Zemi

Skutočnosť: Asteroid je na veľmi stabilnej dráhe. Pohyb asteroidu je takmer v rezonancii s pohybom Zeme, keď asteroid obehne okolo Slnka raz za 5 obehov Zeme. Na dlhé obdobie viac ako tisíc rokov je tak zrážka so Zemou vylúčená. A ak by potom došlo k nebezpečnej zmene jeho dráhy, ľudstvo bude mať prostriedky na jeho odklonenie. Pred pár týždňami sa NASA úspešne skúsila pomocou nárazu sondy odkloniť malý asteroid Dimorphos (nebol na kolíznej dráhe so Zemou, išlo len o test). Za tisíc rokov nebude určite problém poradiť si aj so „zabijakom planét“. Takže v tomto prípade ide o zbytočné strašenie.

Dráhu Asteroidu dnes už vedci poznajú veľmi presne. Najbližšie k Jupiteru bude 30. septembra 2109 a to na vzdialenosť 178 miliónov km. To je 460-krát ďalej ako vzdialenosť Zeme a Mesiaca.

„K Zemi sa asteroid priblíži najviac 12. marca 2052. Vzdialený bude 205 miliónov km, čo je až 530-krát ďalej ako vzdialenosť k Mesiacu,“ spresňuje astronóm J. Svoreň.

(Zdroj: Tlačová správa SAV, v. v. i.)