Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NASA a DARPA plánujú orbitálny test jadrového raketového motora

NASA a DARPA plánujú orbitálny test jadrového raketového motora
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

NASA a DARPA sa dohodli na vývoji a testovaní jadrového raketového motora vo vesmíre už v roku 2027. Využíval by jadrový reaktor ako zdroj energie, čím by prekonal rakety na chemické palivo a výrazne tak mohol skrátiť čas prvej misie na Mars s posádkou.

Ľudstvo za posledných 60 rokov urobilo veľký pokrok v oblasti výskumu a využívania vesmíru, ale pokiaľ ide o pohon, dnešné rakety sú v podstate rovnaké ako nemecké balistické rakety V-2 z druhej svetovej vojny. Boli samozrejme zavedené inovácie, ako sú napríklad solárne plachty a iónové motory, ale pri pilotovaných misiách alebo misiách, ktoré musia veľmi rýchlo premiestniť veľmi ťažký náklad, sú vesmírne agentúry stále závislé od rakiet na chemické palivo.

S tým je spojených viacero problémov, ale najväčším z nich je, že chemické rakety pracujú na hranici svojich teoretických možností. V skutočnosti sa k týmto limitom priblížili už v roku 1942. To znamená, že misie na Mesiac s posádkou môžu byť v najlepšom prípade len obmedzené, drahé a málo početné, zatiaľ čo misia na Mars s posádkou je na samom limite technológie.

Na prekonanie tejto prekážky sa inžinieri zaoberajú účinnejším a energeticky náročnejším pohonom založeným na technológii jadrových reaktorov. NASA sa naposledy vážne pokúsila vyvinúť jadrovú raketu v 60. rokoch 20. storočia v rámci projektov Nuclear Engine for Rocket Vehicle Application (NERVA) a Rover, ktoré však boli zrušené, keď sa po roku 1964 začal ukončovať projekt pristátia Apolla na Mesiaci.

Najnovším pokusom je program s názvom Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations (DRACO), ktorého úlohou je vyvinúť jadrový pohonný systém, ktorý by bol schopný vyslať misiu na Mars a tiež poskytnúť americkým vesmírnym silám prostriedok na dosiahnutie Mesiaca a pohyb po cislunárnom priestore s veľkým úžitkovým zaťažením vo veľmi krátkom čase.

Umelecký koncept projektu DRACO.

Použitím jadrového termálneho motora na ohrev pohonnej látky na extrémne vysokú teplotu na vytvorenie ťahu by raketa mohla mať viac ako trojnásobnú účinnosť v porovnaní s konvenčnou raketou na chemické palivo. To by skrátilo čas preletu a zvýšilo potenciál prepravy veľkého úžitkového zaťaženia. Pre misiu na Mars s posádkou by to znamenalo menšie vystavenie radiácii, menej škodlivých účinkov beztiaže a menšiu potrebu zásob alebo príliš robustné letové systémy.

V rámci nového partnerstva NASA a DARPA bude Riaditeľstvo pre vesmírne technológie NASA (STMD) viesť vývoj jadrového motora, ktorý bude integrovaný do vesmírnej lode spoločnosti DARPA vo forme horného raketového stupňa, ktorý bude fungovať len vo vesmíre. Medzitým bude spoločnosť DARPA pokračovať ako verejný obstarávateľ vývoja celého raketového stupňa, reaktora a motora v očakávaní prvého letového testu najskôr v roku 2027.

„Vďaka tejto spolupráci využijeme naše odborné znalosti získané z mnohých predchádzajúcich projektov v oblasti vesmírnej jadrovej energie a pohonu,“ povedal Jim Reuter, zástupca správcu pre STMD. „Nedávne pokroky v oblasti leteckých materiálov a techniky umožňujú novú éru vesmírnej jadrovej technológie a táto letová demonštrácia bude významným úspechom na ceste k vytvoreniu vesmírnej dopravnej kapacity pre ekonomiku Zem – Mesiac“.