Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vesmírny teleskop Jamesa Webba poslal veľkolepé snímky Uránu

Vesmírny teleskop Jamesa Webba poslal veľkolepé snímky Uránu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vesmírny teleskop Jamesa Webba zachytil nové veľkolepé infračervené snímky planéty Urán, ktoré odhaľujú nové detaily atmosféry ľadového obra nad severnou polárnou oblasťou, jeho prstencovú sústavu a viaceré mesiace.

Robotické vesmírne sondy za posledné polstoročie radikálne zmenili naše vnímanie vonkajšej slnečnej sústavy. Nielenže poslali späť obrovské zbierky údajov, ale poskytli nám aj ohromujúce snímky planét, ktoré boli predtým len rozmazané.

Bohužiaľ, technológia týchto sond bola na dnešné pomery primitívna a niektoré planéty boli viditeľné len počas krátkych preletov, ktoré tak poskytli v podstate len momentky. Príkladom je siedma planéta Urán, ktorá bola navštívená len raz pri prelete sondy Voyager 2, keď smerovala von zo slnečnej sústavy.

Návšteva vesmírnej sondy Voyager 2 odhalila mnohé tajomstvá, medzi ktorými bolo v neposlednom rade zloženie horných vrstiev atmosféry a prvý fotografický dôkaz existencie prstencov Uránu. Vyslala aj prvé detailné snímky planéty, na ktorých však planéta vyzerala ako beztvará guľa.

Širší pohľad na Urán a jeho sústavu.

Nové snímky z kamery vesmírneho teleskopu Jamesa Webba pre blízke infračervené žiarenie (NIRCam) v pásmach 1,4 a 3,0 mikrónov infračerveného spektra teraz dopĺňajú tieto poznatky na ohromujúcich záberoch.

Snímky ukazujú jedinečnú orientáciu Uránu, ktorá spočíva v tom, že jeho os rotácie leží takmer v pravom uhle k rovine jeho obežnej dráhy. To znamená, že keď sa raz za 84 rokov otočí okolo Slnka, jeden jeho pól je takmer v úplnej tme, zatiaľ čo druhý je 42 rokov zaliaty nekonečným slnečným svetlom.

Anotovaný zväčšený obrázok Uránu.

To je pre vedcov veľmi zaujímavé, pretože severná pologuľa Uránu prejde v roku 2028 z jari do leta. Tento kontrast spôsobuje extrémne počasie, ktoré môže poskytnúť nové poznatky o fungovaní zemskej klímy.

Nové snímky ukazujú, že jedna časť planéty má svetlú oblasť známu ako polárna čiapka, ktorá sa objavuje v lete a mizne na jeseň na oboch pologuliach. Prečo sa to deje, nie je v súčasnosti známe. Nové snímky tiež odhaľujú, že polárna čiapka má vo svojom strede jasnejšiu škvrnu, ktorá doteraz nebola pozorovaná. Okrem toho sa na okraji čiapky nachádza jasný oblak a druhý jasný oblak je mimo čiapky, ktorý môže byť búrkou alebo s ňou nejakým spôsobom súvisí. Vidno aj jedenásť z 13-tich známych prstencov Uránu a niekoľko z 27 známych mesiacov planéty.

Mesačná sústava Uránu.