Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ESA otestuje opätovne použiteľný origami tepelný štít pre kozmické lode

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

ESA sa pripravuje na testovanie nového rozkladacieho tepelného štítu na ochranu kozmickej lode pri opätovnom vstupe do atmosféry. Štít Pridwen nezhorí ako ablatívne tepelné štíty a tiež spomalí padajúce satelity natoľko, aby boli zachytené v sieti.

Tepelný štít Pridwen, pomenovaný po štíte kráľa Artuša, je navrhnutý tak, aby bol superkompaktný a dal sa zložiť pomocou „upravenej techniky origami“, aby sa zmestil do odpaľovacej rakety, kým nebude potrebný, keď sa kozmická loď bude vracať na Zem.

V tom momente sa vysunie a rozvinie, vyzerá pritom ako obrátený dáždnik, ktorý predstavuje o tonu väčšiu povrchovú plochu vzduchu ako ablatívne tepelné tienenie, ktoré sa v súčasnosti používa na exteriéri mnohých kozmických plavidiel na návrat. To mu umožňuje vyžarovať teplo preč, namiesto toho, aby sa rozbil a spálil. Plavidlo je potom zachytené vo vodnej vznášacej sieti s názvom Fielder, čo je plavidlo bez posádky, ktoré „manévruje pod návratovým modulom, aby zjemnilo pristátie a umožnilo rýchly návrat do prístavu“.

Štít sa pri štarte pevne zloží a pri opätovnom vstupe sa vysunie, aby odobral teplo a spomalil plavidlo natoľko, aby bolo zachytené vo vznášacej sieti.

Systém bol testovaný z výšky až 17 kilometrov a jeho tvorca, waleská spoločnosť Space Forge, ho použila na úspešné zachytenie testovacích predmetov v sieti, ktoré padali konečnou rýchlosťou. Takže čoskoro dostane svoju prvú šancu priniesť niečo dole z vesmíru, s prvým štartom spoločnosti ForgeStar-1A, ktorý je naplánovaný koncom tohto roka.

„Supermateriály vyrobené vo vesmíre budú schopné ušetriť priemyselnému odvetviu na Zemi obrovské množstvo energie a obmedzia emisie CO2 takým spôsobom, akým sa ich pozemské náprotivky nikdy nevyrovnajú,“ povedal Andrew Bacon, spoluzakladateľ a CTO Space Forge. „Pridwen a Fielder sú kľúčovými súčasťami nášho plánu vyvinúť plne opätovne použiteľné výrobné satelity, ktoré môžu naštartovať novú priemyselnú revolúciu“.

Tepelný štít Pridwen je pripravený na svoj prvý test opätovného vstupu na orbitu koncom tohto roka.

Táto technológia by nakoniec mohla pomôcť pri opätovnej použiteľnosti malých kozmických lodí na konci ich misií. No spoločnosť Space Forge má na mysli iný cieľ. Jej konečným plánom je vytvoriť vesmírnu výrobnú službu využívajúcu nízku gravitáciu, nízku kontamináciu, extrémne teploty a prirodzené vákuum vo vesmíre na výrobu vysokohodnotných tovarov, ako sú liečivá, supravodiče a superzliatiny. V tomto kontexte by štít Pridwen chránil tovar na ceste späť na Zem.