Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Proces na výrobu solárnych článkov na Mesiaci pomocou mesačného prachu

Proces na výrobu solárnych článkov na Mesiaci pomocou mesačného prachu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 8. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

S cieľom umožniť astronautom po návrate na Mesiac čo najviac využiť miestne zdroje, NASA udelila spoločnosti Blue Origin kontrakt v hodnote 35 miliónov USD na vývoj procesu Blue Alchemist na výrobu solárnych článkov z lunárnej horniny.

Najväčšou prekážkou pri vytváraní trvalej ľudskej prítomnosti na Mesiaci a mimo neho sú ohromujúce náklady na odoslanie vybavenia a zásob zo Zeme. NASA a ďalšie vesmírne agentúry veria, že najlepším spôsobom, ako to prekonať, je čo najviac využiť miestne zdroje na výrobu toho, čo je potrebné.

Technológia Blue Alchemist, ktorá sa vyvíja od roku 2021, je toho príkladom. Základným konceptom je vyvinúť kompletný proces, ktorý na jednom konci vezme mesačnú horninu, formálnejšie známu ako regolit, a na druhom vytvorí kompletné solárne články a iné produkty.

Proces Blue Alchemist vyrába solárne články z mesačnej horniny.

Pomocou simulovanej suroviny lunárneho regolitu vytvorenej na Zemi, ktorá napodobňuje veľkosť zŕn, ako aj prvky mesačnej horniny, Blue Alchemist používa sériu krokov na roztavenie materiálu pri teplote 1 600 °C a následné odstránenie rôznych prvkov pomocou elektrolýzy a iných metód. Bezkontaktný systém pritom presúva roztavený materiál z jedného stupňa do druhého. Všetky tieto postupy môžu byť replikované v podmienkach na Mesiaci.

Počas tohto procesu sa kyslík vyvarí a zhromažďuje. Potom sa extrahujú kovy, vrátane železa, hliníka a kremíka. Konečným produktom je kremík s čistotou viac ako 99,999 %, ktorý je vhodný pre solárne články a na výrobu nie sú potrebné toxické alebo výbušné metódy. Dokonca aj sklo použité na poťahovanie článkov vyrobených z kremíka je produktom Blue Alchemist. Podľa spoločnosti Blue Origin to spolu s tým, že je proces bez emisií, z neho robí aj ekologickejší systém pre použitie na Zemi.

Roztavený materiál prechádzajúci procesom Blue Alchemist.

„Využitie obrovských zdrojov vo vesmíre v prospech Zeme je súčasťou našej misie a sme inšpirovaní a pokorní, keď sme dostali túto investíciu od NASA na pokrok v našej inovácii,“ povedal Pat Remias, viceprezident divízie Capabilities Directorate of Space Systems Development. „Najskôr vrátime ľudí na Mesiac, potom začneme 'žiť z pevniny'.“

Zmluva je zameraná na autonómnu demonštráciu procesu Blue Alchemist do roku 2026.