Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Podmorská stanica UHAB je určená na výcvik astronautov pre život na Marse

Podmorská stanica UHAB je určená na výcvik astronautov pre život na Marse
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 11. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vesmírne agentúry bežne ponárajú kozmonautov do bazénov, aby sa mohli naučiť vykonávať úlohy v prostredí podobnom vesmíru. Cieľom podmorskej stanice UHAB je posunúť veci ďalej tým, že simuluje mimozemské biotopy, v ktorých môžu astronauti jedného dňa žiť.

Podmorská stanica UHAB (underwater habitat - podmorský habitat), navrhnutá dánskymi SAGA Space Architects, by mala byť nakoniec schopná ubytovať až štyroch astronautov na viac ako mesiac naraz. Počas celého tohto obdobia zostane ukotvená na morskom dne.

Vizualizácia plánovanej finálnej verzie podmorskej stanice na tréning astronautov UHAB.

Rovnako ako štruktúry, ktoré môžu byť niekedy postavené na povrchu Mesiaca alebo Marsu, bude stanica UHAB úplne vzduchotesná a sebestačná. Počas svojho pobytu tak astronauti pocítia fyzické a psychické problémy, ktoré môže život v podmienkach vyvolávajúcich klaustrofóbiu na iných planétach priniesť.

Demonštrátor UHAB pre jedného člena.

V pláne je, že konečná verzia štvorčlennej stanice UHAB sa rozmiestni v európskych vodách niekedy v roku 2026, kde bude k dispozícii pre skupiny, ako je Európska vesmírna agentúra. Štruktúra bude mať podlahovú plochu 10 metrov štvorcových a bude odolná proti nárazu až do hĺbky viac ako 10 metrov. Navyše by ju mohli využiť aj biológovia alebo oceánografi na štúdium morského prostredia.

Stvárnenie Sebastiana Aristotelisa v demonštrátore UHAB.

Spoločnosť SAGA už úspešne otestovala demonštračnú verziu stanice UHAB pre jednu osobu. Asi pred mesiacom spoluzakladateľ spoločnosti Sebastian Aristotelis strávil 48 hodín v štruktúre s rozlohou 1,5 m2 v hĺbke 7 metrov na morskom dne neďaleko Kodane.

Sebastian Aristotelis hľadí z okna demonštrátora UHAB.

„Overili sme veľa našich nápadov a naučili sme sa veci, ktoré sme nemohli predvídať, ako napríklad skutočnosť, že tepelná izolácia, ktorá je štruktúrou uzavretých buniek, sa pri vyššom tlaku tak výrazne stlačí, že roztrhne vnútorné látky,“ povedal Aristotelis. „V našich testoch sme videli určité zmrašťovanie, ale zažiť to vo vnútri znamenalo skvelé intuitívne pochopenie síl, ktoré sú v hre“.