Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Skafander, ktorý budú nosiť čínski astronauti na Mesiaci

Skafander, ktorý budú nosiť čínski astronauti na Mesiaci
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čína plánuje umiestniť ľudí na Mesiac okolo roku 2030 a nedávno predviedla nový vesmírny oblek (vesmírny skafander), ktorý budú mať čínski astronauti na sebe. Na mediálnom podujatí Čínska vesmírna agentúra pre ľudskú posádku (CMSA) nechala dvoch astronautov, aby predviedli obleky pred kamerami.

Podľa súčasných plánov má CMSA v úmysle pristáť na Mesiaci niekde blízko mesačného južného pólu do konca desaťročia pomocou svojej kozmickej lode s posádkou Mengzhou a lunárneho pristávacieho modulu Lanyue. Dostať sa na Mesiac však nie je veľkým úspechom, ak nemôžete vyjsť von na prechádzku, takže vesmírne skafandre sú rovnako dôležité.

Je to však veľká výzva, pretože okrem experimentálnych a vývojových projektov sa od éry Apolla, ktorá skončila Apollom 17 v roku 1972, nepoužívali žiadne lunárne skafandre. Dnes sa skafandre delia na núdzové obleky určené na ochranu posádky počas štartu a návratu v prípade straty tlaku vzduchu a komplikovanejšie EVA obleky, ktoré sú vyrobené z robustnejších materiálov a flexibilnejších spojov, aby umožnili astronautom opustiť kozmickú loď na obežnej dráhe a chrániť ich pred drsným prostredím otvoreného vesmíru.

Mesačné skafandre sú úplne iné. Musia totiž nielen chrániť nositeľa pred vákuom, teplom a chladom mesačného povrchu a nárazom mikrometeoritov, ale musia tiež odvrátiť priľnavý, vysoko abrazívny mesačný prach a teplo zeme, ktoré môže byť horúce až vriace, keď je na slnku a môže roztopiť kryty topánok, ako sa to stalo počas misie Apolla. K tomu treba dodať, že kĺby skafandru musia poskytovať dostatočnú flexibilitu, aby nositeľ mohol chodiť a vykonávať praktickú prácu, a musí mať účinný, samostatný systém podpory života, ktorý z vesmírneho obleku robí vesmírnu loď v tvare človeka.

Nový čínsky skafander prichádza na scénu.

Nový mesačný skafander, ktorý bol predstavený na treťom Skafandrovom technologickom fóre vo Výskumnom a výcvikovom stredisku astronautov v Číne v juhozápadnej čínskej samospráve Chongqing, vystúpili astronauti Zhai Zhigang a Wang Yaping na javisku, ktoré malo rozsiahlu obrazovku posiatu hviezdnymi scénami a atmosféru dokresľoval dymostroj. Medzitým Yang Liwei, zástupca hlavného konštruktéra čínskeho pilotovaného vesmírneho programu a prvý čínsky astronaut mal prejav.

Nový skafander, ktorý je charakteristický červenými pruhmi na rukách inšpirovaných tradičným čínskym umením a na nohách inšpirovanými plameňmi rakiet, bol skúšaný pred publikom, keď sa astronauti zohýbali, hrbili, kráčali, kľakli na jedno koleno, a vyliezli na rebrík, aby demonštrovali svoju pohyblivosť. Z pupočníkov vlečúcich sa z oblekov a ľahkosti, s akou sa pár pohyboval, je pravdepodobné, že systém podpory života bol vynechaný, aby sa znížila hmotnosť pod zemskou gravitáciou, ktorá je šesťkrát väčšia ako bude hmotnosť na Mesiaci.

Pohľady na nový Mesačný skafander.

Okrem multifunkčného integrovaného ovládacieho panela, flexibilných a spoľahlivých rukavíc, kamier a panoramatického priezoru prilby odolného voči oslneniu nebolo o obleku zverejnených veľa technických detailov. Môžeme však urobiť niekoľko dedukcií zo všeobecného usporiadania skafandru, ktoré je zjavne založené na čínskom vesmírnom skafandri Feitian, ktorý bol založený na sovietskom (ruskom) vesmírnom skafandri Orlan, ktorý pôvodne lietal na vesmírnej stanici Saľuť, a ktorého najnovší variant sa stále používa na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Rovnako ako Orlan, aj nový čínsky skafander má pravdepodobne pevný trup a mäkké končatiny so vstupom cez zadný panel, ktorý obsahuje aj systém podpory života. Podobnosť pochádza z toho, že Čína dováža obleky Orlan-M približne od roku 2000 ako súčasť svojho orbitálneho programu s posádkou v Shenzhou. Ak má nový skafander podobné špecifikácie, mal by vážiť približne 120 kg, keď je plne vybavený, mal by vydržať osem hodín na vnútorných systémoch a mal by byť vhodný na najmenej 15 použití.

Nový nemenovaný mesačný skafander dostane svoj názov po výzve na verejné predloženie návrhov.