Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Raketové pohony Super Magdrive pracujú na ťažký kov

Raketové pohony Super Magdrive pracujú na ťažký kov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najrozšírenejším kovom, ktorý človek pozná, je železo, ktoré sa nachádza všade, nielen na Zemi, ale aj vo vesmíre. Astroinžinieri práve prišli na to, ako použiť železo, alebo takmer akýkoľvek kov, ako palivo pre plazmové rakety.

Už vieme, že niektoré kovy môžu byť prudko horľavé. Lítium reaguje s vodou a horí pomerne intenzívne. Horčík a titán sa bežne používajú v ohňostrojoch pre svoje intenzívne plamene a iskry. Hliník, ktorý tvorí asi 8 % kovov nachádzajúcich sa v zemskej kôre, sa už používa v pevných raketových palivách. Ale čo železo? Kým oxid železitý je kľúčovou zložkou termitu, nie je to niečo, o čom sa všeobecne uvažuje ako o zdroji paliva.

Astronautickí inžinieri zo spoločnosti Magdrive vyvinuli jedinečný plazmový pohon na použitie vo vesmíre, ktorý je schopný použiť ako zdroj paliva takmer akýkoľvek typ kovu. To znamená, že vesmírne lode by sa nemuseli vracať na Zem na doplnenie paliva. Namiesto toho sa môžu kométy, asteroidy, mesiace alebo čokoľvek iné, čo sa vznáša v obrovských priestoroch vesmíru, jednoducho zbierať pre ich kovový obsah, ktorý sa použije ako palivo. Nazývajú to Super Magdrive.

Proces sa začína solárnymi panelmi, ktoré zhromažďujú a ukladajú energiu do kondenzátorov. Uložená energia sa potom vybíja veľmi vysokou rýchlosťou viac ako 1 000 voltov na ionizáciu kovu. Tento proces vytvára v ohraničenom priestore vysokohustotné a vysokoteplotné „guľky“ plazmy, ktoré sa dajú urýchliť a smerovo „vystreliť“ pomocou magnetických polí na vytvorenie ťahu.

Plazmový pohon na ťažké kovy Super Magdrive.

Na to, aby sa plavidlo dostalo do vesmíru, by boli stále potrebné konvenčné chemické rakety. Plazmové rakety jednoducho nemajú dostatočný ťah na to, aby sa odlepili od zeme, nehovoriac o opustení zemskej atmosféry. Po vstupe do vesmírneho vákua by však plazmové motory nemali problém s pohonom a riadením vesmírneho plavidla.

Super Magdrive vraj vytvára ťah „rádovo vyšší ako podobne veľké elektrické pohonné systémy“. Vo vedeckých termínoch to vo všeobecnosti znamená desaťnásobne vyšší výkon. Údaje o ťahu pre Super Magdrive však zatiaľ neboli zverejnené. Vedci zo Southamptonskej univerzity spolupracujú s britskou spoločnosťou Magdrive na overovaní ťahových schopností plazmového pohonného systému.

„Kozmické lode majú obmedzené množstvo paliva, pretože ich vypustenie do vesmíru si vyžaduje obrovské náklady a energiu,“ povedal vedúci vedec Dr. Minkwan Kim. „Tieto nové trysky však môžu byť poháňané akýmkoľvek kovom, ktorý môže horieť, napríklad železom, hliníkom alebo meďou. Po namontovaní by vesmírna loď mohla pristáť na kométe alebo mesiaci, ktorý je bohatý na tieto minerály, a pred odletom s plnou nádržou by mohla zozbierať, čo potrebuje.“

Ďalšia generácia plazmového pohonu na ťažké kovy Super Magdrive, ktorá bude uvedená na trh v júni 2025.

Spoločnosť Magdrive sa zatiaľ zameriava na satelity. Verí, že pomocou technológie Super Magdrive možno výrazne znížiť náklady na palivo, ako aj ľahšie úžitkové zaťaženie, aby boli satelity bezpečné pri zamýšľaných orbitálnych operáciách, a to poskytnutím prúdových motorov, ktoré využívajú ľahko dostupné a hojné palivo: kov.

Dr. Kim dodal: „Tento systém by nám mohol pomôcť preskúmať nové planéty, hľadať nový život a dostať sa tam, kam sa ešte žiadny človek nevydal, čo umožní nekonečné objavovanie.“

V januári 2023 sa v rámci operácie „Get it Up“ uskutočnilo vypustenie prvého Super Magdrive na palube misie SpaceX Falcon 9 Transporter-6. Prvé správy potvrdili úspešné nasadenie, avšak žiadne ďalšie aktualizácie o výkone neboli poskytnuté. Vieme však, že Magdrive plánuje v júni 2025 vypustiť na testovanie päťkrát výkonnejší plazmový pohon ako ten posledný, nazvaný ako operácia „Toľko k jemnosti“.