Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NASA: Klzáky pre vypúšťanie satelitov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 2. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

NASA hľadá spôsoby pre vypúšťanie satelitov na obežnú dráhu Zeme z nízkej výšky, jej v nedávnej dobe predstavený systém ALASA napríklad vypúšťa satelity zo stíhacích lietadiel. No vývojári z Amstrongovho leteckého centra pre vývoj na Edwardovej leteckej základni v Kalifornii prichádzajú s novým riešením.

Pre ešte ekonomickejšie riešenie predstavili vývojári prototyp klzáku s dvoma trupmi pod pracovným názvom Towed Glider Air-Launch System (TGALS). Klzák TGALS tak slúži na vypúšťanie malých satelitov na obežnú dráhu Zeme, pričom nahrádza prvý stupeň pri odpaľovaní satelitov z tradičných lietadiel.

Klzák TGALS je flexibilný vo veľkosti úžitkového zaťaženia a jeho prevádzka je oveľa lacnejšia ako pri použití stíhačiek. Klzák sa dá prípadne aj pilotovať pilotom. Bežné lietadlo vynesie klzák do vzduchu a vypustí ho vo výške 12,000 metrov nad zemou. Vďaka tomuto riešeniu môže klzák štartovať aj z menších mestských letísk.

Klzák TGALS

Po uvoľnení z lietadla klzák použije prídavnú hybridnú raketu pre urýchlenie stúpania. Pokiaľ nie je klzák pilotovaný človekom, môže docieliť aj ostré stúpanie s viacerými stupňami zaťaženia G. Po dosiahnutí potrebnej výšky klzák vypustí satelit na obežnú dráhu a vráti sa sám na základňu.

NASA v októbri minulého roku vykonala aj prvý skúšobný let s modelom klzáku v mierke 1:3, kedy sa testoval dizajn dvojitého trupu. Po vykonanom teste sa koncept upravoval, hľadali sa vhodné materiály a NASA momentálne plánuje ďalšie testy s použitím modelu Mini Sprite rakety.

Na videu si môžete pozrieť 3D animáciu, ktorá zobrazuje koncept klzáku TGALS pri vypúšťaní satelitu.

Klzák TGALS