Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

AstroGro: Budú si astronauti pestovať vlastné jedlo?

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Plánovanie misií s ľudskou posádkou pre lety do hlbokého vesmíru prináša okrem technických výziev aj otázku dlhodobého stravovania astronautov. NASA sa týmto problémom dôkladne zaoberá a spustila program „Print Your Own Food“ pre externé spoločnosti, ktoré sa môžu do neho zapojiť so svojimi inovatívnymi technologickými riešeniami.

Jedným z projektov je AstroGro, ktorý vychádza z využitia technológie 3D tlačiarní pre dosiahnutie modifikovateľných a kopírovateľných zariadení pre pestovanie čerstvých doplnkových rastlín. AstroGro je trojramenná plastová konštrukcia s pevnou základňou. Jednotlivé ramená sa na vrchole spolu spájajú a obsahujú rad LED svetiel.

AstroGro, 3D tlač, vesmír, NASA, technológia, pestovanie rastlín, LED svetlá, senzor

Základňa je vlastne taký inteligentný kvetináč, ktorý má vlastné zavlažovanie a je vybavená elektronickým monitorovacím systémom, ktorý sleduje a vytvára optimálne podmienky pre rast rastlín. Ovláda sa prostredníctvom mobilnej aplikácie pre smartfóny alebo tablety, v ktorej si astronaut môže nastaviť rôzne úrovne teploty, osvetlenia a hydratácie pre dosiahnutie najlepšieho výsledku pri pestovaní.

Na monitorovanie rastlín využíva AstroGro rádiovú frekvenciu, ktorá meria absorpciu frekvencie molekuly vody. Čím je absorpcia väčšia, tým je rastlina zdravšia a rýchlejšie rastie. Rádiové vlny sa prípadne dajú použiť pri ohrievaní vzduchu pre dosiahnutie požadovanej teploty.

AstroGro, 3D tlač, vesmír, NASA, technológia, pestovanie rastlín, LED svetlá, senzor

Svetelné senzory v ramenách merajú a vyhodnocujú kvalitu a intenzitu osvetlenia. V prípade ak je nedostatočné, zapnú dodatočné LED osvetlenie pre vytvorenie optimálnych svetelných podmienok.

AstroGro si s beztiažovým stavom vo vesmíre poradí pomocou hexagonálnych kolies rozmiestnených v jeho ráme, ktoré sa dokážu otáčať dostatočne rýchlo, aby potlačili efekt beztiažového stavu a zaistili správny rast rastlín.

AstroGro, 3D tlač, vesmír, NASA, technológia, pestovanie rastlín, LED svetlá, senzor

Zariadenie dokáže recyklovať organický odpad, aj ten ľudský. Tiež recykluje vzduch a odstraňuje toxíny. V prípade potreby alebo pri poškodení sa môže roztaviť a znovu použiť pre vytlačenie rovnakého či iného typu konštrukcie pre rôzny druh plodín. Výhodou AstroGro je variabilita a možnosť jednoduchého a lacného vytvárania obrovského množstva konštrukcií pre pestovanie rastlín.

Prípadné zmeny dizajnu a vylepšenia by sa dali priamo posielať do vesmíru z riadiaceho centra na Zemi, astronauti by si len nahrali potrebné dáta a novú verziu by si ľahko vytlačili sami. Je to rozhodne zaujímavý koncept, ktorý by mohla NASA aplikovať pre svoje budúce vesmírne lety s ľudskou posádkou.

AstroGro, 3D tlač, vesmír, NASA, technológia, pestovanie rastlín, LED svetlá, senzor