Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pozrite si úchvatné video Slnka v detailnom 4K rozlíšení

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 11. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ vás fascinuje vesmír, určite si nenechajte ujsť pol hodinové video nášho Slnka v dych berúcom detaile, ktoré zverejnila NASA. Video v rozlíšení 4K bolo vytvorené zo záberov a dát získaných zo sondy Solar Dynamics Observatory (SDO), ktorej poslaním je sledovať slnečnú aktivitu a odhaliť záhady tejto našej materskej hviezdy.

Sonda SDO bola vynesená raketou Atlas V-401 vo februári 2010 a je navrhnutá tak, aby z naklonenej geostacionárnej obežnej dráhy zachytávala snímky Slnka raz za 12 sekúnd. Sonda pozoruje Slnko súčasne v desiatich vlnových dĺžkach, z ktorých každá sleduje iný rozsah teplôt. To umožňuje astronómom vytvoriť si o Slnku komplexný obraz.

Novo uvoľnené video ukazuje slnečnú aktivitu vo všetkých desiatich zachytených vlnových dĺžkach, pričom každá z nich je reprezentovaná v inej farbe a slúži ako vizuálna prezentácia misie NASA, ktorej cieľom je porozumieť dianiu na Slnku.

Podľa NASA trvalo vytvorenie videa, ktoré sa môže pochváliť kvalitou osemkrát vyššou ako je HD rozlíšenie, až 300 pracovných hodín.

NASA, Slnko, vesmír, SDO, Solar Dynamics Observatory, sonda, Atlas V-401, video, 4K, technológie, novinky