Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Skúmanie záberov mora na Titane prinieslo neočakávané zistenie

Skúmanie záberov mora na Titane prinieslo neočakávané zistenie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 4. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je už niekoľko rokov známe, že jeden z najväčších mesiacov Saturnu má na svojom povrchu jazerá a moria tvorené z kvapalných uhľovodíkov, ale presné zloženie týchto plôch bolo doteraz pre vedcov záhadou. Vedci z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) pomocou dát, získaných z ôsmych rokov preletov sondy Cassini okolo Titanu, potvrdili, že Ligeia Mare – jedno z najväčších morí na tomto mesiaci – sa skladá prevažne z kvapalného metánu.

Mesiac Titan sa príliš nelíši od našej Zeme, má hustú atmosféru a expanzívne plochy kvapaliny na svojom povrchu. Atmosféry oboch majú v sebe ťažký dusík, no atmosféra Titanu obsahuje malé množstvo kyslíka a vykazuje vysokú úroveň metánu. Titan je tiež oveľa viac vzdialený od Slnka ako Zem, čo teoreticky umožňuje to, že metán môže existovať ako kvapalina na povrchu vesmírneho telesa.

vedci, ESA, vesmír, Titan, Saturn, more, uhľovodík, kvapalina, Cassini, sonda, metán, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Vesmírna misia Cassini-Huygens sa začala príchodom k Saturnu v roku 2004 a odhalila, že viac ako 1,6 milióna kilometrov štvorcových Titanu je pokrytých kvapalinou, čo predstavuje zhruba dve percentá celého povrchu mesiaca. Nová štúdia s využitím údajov získaných zo sondy Cassini v priebehu rokov 2007 až 2015 potvrdila zloženie jednej z najväčšej kvapalnej plochy, nazvanej ako Ligeia Mare.

Pri zbieraní údajov bolo použitých niekoľko pozorovaní termálnych emisií spolu s čítaním mikrovlnných vlnových dĺžok a dát z rádiových vĺn. Ďalšie získané údaje odhalili podrobnosti o hĺbke tohto mora, ktorá v najhlbšom bode siaha až do 160 metrov.

vedci, ESA, vesmír, Titan, Saturn, more, uhľovodík, kvapalina, Cassini, sonda, metán, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Vedci pri skúmaní získaných údajov očakávali, že sa more bude skladať väčšinou z etánu, ktorý sa produkuje tak, že slnečné svetlo rozbíja molekuly metánu. No namerané hodnoty namiesto toho prezradili, že kvapalina mora je väčšinou z čistého metánu. Dôvod tohto neočakávaného zloženia nie je doteraz známy. Vedci majú dve teórie – buď sa jedná o nejaký neznámy proces odstraňovania etánu z mora, alebo sa zrážkami do mora neustále doplňuje čerstvý metán.