Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sonda Rosetta ukončila svoju historickú misiu nárazom do kométy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po dvanástich rokoch ukončila vesmírna sonda Rosetta svoju misiu a stredisko ESA ju v piatok riadene poslalo naraziť na povrch kométy 67P / Churyumov-Gerasimenko v regióne Ma´at. Bezpilotná sonda narazila na povrch po tom, ako strávila dva roky štúdiom kométy. Keďže sa sonda nachádzala 720 miliónov kilometrov od Zeme, dopad bol potvrdený asi 40 minút neskôr, ako k nemu došlo.

Dopad sondy Rosetta začal sériou manévrov pre nasmerovanie sa na ciel na kométe. Následne prijala posledné povely zo strediska na Zemi aby doladila svoj smer. Čas nárazu bol potvrdený na základe údajov zaslaných späť cez navigačnú kameru sondy. Počas zostupu sonda obrátila svoje kamery s vysokým rozlíšením priamo k povrchu približujúcej sa kométy a až do samotného konca zhromažďovala údaje. V záverečnej fáze dopadu tak ešte analyzovala plyny a prach na kométe, čo bolo počas predchádzajúcej misie nemožné kvôli bezpečnosti.

ESA sa rozhodla po 12tich rokoch ukončil vesmírnu misiu sondy Rosetta, ktorá riadene dopadla na povrch kométy 67P / Churyumov-Gerasimenko

Vesmírna sonda Rosetta vyštartovala z francúzskeho vesmírneho centra Guiana na palube rakety Ariane 5 dňa 2. marca 2004. Ku kométe 67P / Churyumov-Gerasimenko sa priblížila 6. augusta 2014, kedy sa začala pohybovať okolo jej orbitu po dlhej eliptickej dráhe. Počas dvojročného pobytu okolo kométy sa sonda pohybovala v rôznych vzdialenostiach od jej povrchu.

Záber na kométu zo sondy Rosetta, ktorý bol nasnímaný 29. septembra pred ukončením misie

Dňa 14. novembra 2014 sa sonda historicky zapísala vypustením modelu Philae, ktorý sa snažil mäkko pristáť na povrchu kométy. Bohužiaľ sa modul niekoľkokrát odrazil od povrchu kométy, kým dosadol položený na svojom boku. Modul bol schopný zaslať snímky a telemetrické údaje po dobu asi 60 hodín od pristátia, no potom sa odmlčal, keďže nebol schopný dobiť svoje batérie. Hoci sa neskôr prerušovane podarilo s modulom nadviazať kontakt, komunikácia bola oficiálne ukončená 26. júla.

3D vizualizácia pravdepodobného dopadu sondy Rosetta na povrch kométy 67P / Churyumov-Gerasimenko

ESA sa vyjadrila, že vesmírna sonda Rosetta zasiahla povrch kométy rýchlosťou 90 centimetrov za sekundu, čo nie je príliš vysoká rýchlosť, no sonda je veľmi krehká a tak je veľmi pravdepodobné, že došlo k jej poškodeniu. Sonda bola naprogramovaná tak, aby sa kompletne vypla pri náraze. Stratu signálu a jednoznačné ukončenie historickej misie monitorovala stanica Canberra, ktorá patrí NASA. Zverejnené video zobrazuje animáciu predpokladaného dopadu sondy na povrch kométy.