Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bol dokončený optický segment vesmírneho teleskopu James Webb

Bol dokončený optický segment vesmírneho teleskopu James Webb
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V najväčšej technickej miestnosti na svete, ktorá sa nachádza v Goddard Space Flight Center sa podarilo inžinierom z NASA dokončiť optický a vedecký segment najväčšieho vesmírneho teleskopu James Webb. Teraz ho čakajú prísne testy, aby mohol byť pripravený na štart v roku 2018. Teleskop s rozpätím o veľkosti tenisového kurtu bude vedcom pomáhať rozlúštiť tajomstvá vesmíru - formovanie prvých hviezd a galaxií a štúdium planét u vzdialených hviezd.

Vesmírny teleskop James Webb bol vo výrobe takmer dve desaťročia. Mal by to byť priamy nástupca známeho Hubblovho teleskopu. Nový teleskop sa môže pochváliť sedemnásobne väčším zhromažďovaním svetla a mal by byť dostatočne účinný na to, aby dokázal zamerať svätojánsku mušku na vzdialenosť jedného milióna kilometrov.

Primárne zrkadlo teleskopu James Web sa skladá z 18 hexagonálnych segmentov, ktoré sú potiahnuté zlatom. Spoločne tvoria reflektor z dĺžkou 6,5 metra. Takto veľké zrkadlo ešte nebolo do vesmíru nikdy vyslané a preto budú musieť byť segmenty sklopené v rakete, aby sa potom rozvinuli po dosiahnutí obežnej dráhy.

Inžinieri z NASA dokončili práce na optickom segmente vesmírneho teleskopu James Web

Po dokončení presných optických meraní primárneho zrkadla bol dokončený celý segment teleskopu. Ten podstúpi sériu záťažových testov, ktoré simulujú stres pri štarte a po ceste do vesmíru. Vedci musia zistiť všetky faktory, ktoré by mohli mať negatívny vplyv na tvar teleskopu počas jeho prepravy. Tím robí testy pomocou nástroja, ktorý meria odraz svetla v zrkadle rýchlosťou 5000 „snímok“ za sekundu, čo je vyššia rýchlosť, ako aj tie najjemnejšie vibrácie v technickom priestore, ktoré by inak mohli narušovať meranie.

Tvar a umiestnenie zrkadla bude spočiatku porovnávané s počítačovo generovaným hologramom, ktorý má ideálne rozmery. Vďaka tomu môžu inžinieri z NASA porovnať, či je po dokončení testov všetko tak, ako bolo pred ich začatím a ako sa teleskop správal počas simulácie štartu a cesty do vesmíru.

Teleskop James Webb je konštruovaný v najväčšej technickej miestnosti na svete, ktorá sa nachádza v Goddard Space Flight Center

Hoci je celý optický segment teleskopu James Webb hotový, ešte treba pridať nejaké komponenty pred jeho vstupom do prevádzky. Po dokončení pripravovanej fázy testov bude teleskop prevezený do Johnson Space Center v Houstone, kde bude kryogénne testovaný. Následne sa prevezie do Northrop Gunman v Los Angeles, kde bude zafixovaný k vesmírnemu dopravníku a slnečnej clone, kým ho raketa Ariane 5, patriaca ESA, vynesie v roku 2018 na obežnú dráhu Zeme.

Optický segment vesmírneho teleskopu James Webb teraz čakajú dôležité testy