Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Origami inšpirovaný chladič pri vysokých teplotách obalí vesmírny satelit

Origami inšpirovaný chladič pri vysokých teplotách obalí vesmírny satelit
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vďaka svojej malej veľkosti sa stali vesmírne satelity CubeSat veľmi populárnym nástrojom pre množstvo aplikácií. Ich výroba a náklady na vypustenie sú pritom oveľa nižšie ako u tradičných satelitoch, no nevýhodou malých rozmerov je skutočnosť, že môže poľahky a veľmi rýchlo dôjsť k ich prehriatiu alebo vysokému ochladeniu.

Toto si dobre uvedomovali aj vývojári z univerzity Bringham Young, ktorí vytvorili nový typ chladiča pre satelity CubeSat. Pri tvorbe chladiča sa vývojári inšpirovali známou skladačkou Origami, pretože chladič pre reguláciu teplôt sa môže jednoducho rozkladať alebo skladať podľa potreby. Je to možné najmú vďaka sérii štruktúr v tvare písmena V, ktoré je možné vyrovnať alebo uzavrieť.

No tento proces by nebol možný bez pomoci materiálov citlivých na zmenu teploty, ako sú materiály s tvarovou pamäťou. V prípade, že sa satelit ohrieva v dôsledku vystavenia slnečému žiareniu, alebo prevádzkou vlastnej elektroniky, chladič sa automaticky zloží smerom dovnútra okolo satelitu. Čím hlbšie sa zloží, tým väčšie množstvo tepla dokáže absorbovať.

Vedci vytvorili špeciálny skladací chladič pre vesmírne satelity CubeSat

Po absorbovaní tepla je však potrebné sa ho zbaviť. Tu prichádza na scénu vedec Vivek Dwivedi z NASA, ktorý experimentoval s povrchovou úpravou chladiča tak, aby dokázal vyžarovať prijaté teplo von do priestoru. Konkrétne použil oxid vanádu, ktorý emituje teplo, keď sa zmení z polovodiča do kovového stavu pri dosiahnutí teploty 68 ° C. Dwivedi sa v spolupráci s profesorom Raymondom Adomaitisom z univerzity Maryland snažil znížiť túto tepltou prechodu na niečo praktickejšie, a obalili oxid vanádu tenkými vrstvami striebra a titánu.

Tento revolučný prístup má potenciál zmeniť dizajn tradičných satelitných chladičov na dynamické chladiče, ktoré by účinne mohli chrániť satelitu reguláciou svojich termálnych vlastností.

Vivek Dwivedi pri prednej časti rozprašovacieho reaktora pre ukladanie oxidu vanádu na vzorky substrátov