Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová elektronika by mala odolať nepriateľským podmienkam na Venuši

Nová elektronika by mala odolať nepriateľským podmienkam na Venuši
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

NASA pre misie Mars Lander vyvinula integrované obvody na báze kremíka, ktoré sú schopné prežiť v prostredí Marsu po mnoho rokov. Teraz chcú výskumníci dosiahnuť niečo podobné pre prieskum Venuše, a preto začali vyvíjať elektronické odvody z karbidu kremíka, ktoré by mali vydržať neuveriteľne nepriateľské podmienky na Venuši viac ako 520 hodín bez použitia špeciálneho tienenia alebo chladiacich systémov.

Venuša bola v minulosti považovaná za jednu z planét Slnečnej sústavy, na ktorej mohol existovať život. No vesmírne sondy Mariner a Venera v roku 1960 a v 70tich rokoch našli planétu s povrchovou teplotou 460 ° C s atmosférou oxidu uhlíka 94 krát ťažšou ako na Zemi, pričom meteorologické podmienky zahŕňali smrtiace kyslé dažde s kyselinou sírovou.

Aj napriek týmto podmienkam sa séria sovietskych misií Venera pokúšala o pristátie na Venuši, mnohé z nich boli pritom úspešné, no žiadne netrvali viac ako 127 minút, kým sonda nepodľahla nepriateľskému prostrediu. Podľa NASA by ani dnes vesmírny pristávací modul neprežil dlhšie ako niekoľko hodín, a to kvôli slabej odolnosti elektronických obvodov.

Integrovaný elektronický obvod z karbidu kremíka pred (hore) a po (dole) testovaní v simulovanom prostredí podmienok na Venuši

Aj preto sa výskumníci z NASA zamerali na vývoj novej technológie elektronických obvodov, ktoré budú oveľa tvrdšie. Tím výskumníkov vo Výskumnom centre Glenn v Clevelande v štáte Ohio tak vytvoril integrované polovodičové obvody z karbidu kremíka, z ktorých dva boli podrobené simulovanému prostrediu náročných podmienok na Venuši.

Počas testov bolo zistené, že bez akejkoľvek špeciálnej ochrany dokázal obvod z karbidu kremíka prežiť až 521 hodín, čo je veľký skok oproti 127 minútam z minulosti. Podľa vyjadrenia NASA boli obvody aj po skončení simulácie stále funkčné. Podobné obvody boli pôvodne vyvinuté pre prevádzku vo vnútri leteckých motorov, aby dokázali prežiť 1000 hodín pri teplote 482 ° C v zemskej atmosfére.

NASA vyvvinula novú elektroniku, ktorá na povrchu Venuše vydrží týždne namiesto hodín

Nové elektronické obvody z karbidu kremíka majú potenciál pri ďalšom planetárnom prieskume aj na povrchu Venuše. No taktiež môže byť použitý aj pre celý rad pozemských aplikácií, ako sú napríklad už spomínané letecké motory. Obvody by tak mohli priniesť nové možnosti využitia, zlepšiť prevádzku zariadení a znížiť škodlivé emisie.