Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kanadský teleskop CHIME bude mapovať najväčší objem priestoru vo vesmíre

Kanadský teleskop CHIME bude mapovať najväčší objem priestoru vo vesmíre
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 9. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Kanade boli dokončené práce na novom gigantickom rádiovom teleskope CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment), ktorý nemá žiadne pohyblivé časti a je schopný zmapovať polovicu oblohy za jeden deň. Celý projekt stál 16 miliónov CAD (takmer 11 miliónov EUR).

Rádiový teleskop CHIME leží v meste Kaleden v Britskej Kolumbii a skladá sa zo štyroch kovových žľabov s dĺžkou 100 metrov, ktoré pokryjú plochu piatich hokejových štadiónov NHL. Teleskop sa vie spárovať so superpočítačmi a vytvára 3D rádiové mapy hlbokého vesmíru.

Kanadský rádiový teleskop CHIME sa skladá zo štyroch kovových žľabov s dĺžkou 100 metrov, ktoré pokryjú plochu piatich hokejových štadiónov NHL.

Teleskop skonštruovali kanadské univerzity v spolupráci s Kanadským inštitútom pre pokročilý výskum (CIFAR). Je určený pre snímanie rádiových frekvencií medzi 37 a 75 centimetrami a je navrhnutý tak, aby presne mapoval emisie rádioaktívneho vodíka vo vesmíre v 3D v rámci najväčšieho objemu priestoru vo vesmíre, ktorý bol takto kedy skúmaný. Teleskop by mohol vedcom poskytnúť lepšie pochopenie histórie vesmíru, ale aj vzdialených hviezd a gravitačných vĺn.

Teleskop CHIME je navrhnutý tak, aby presne mapoval emisie rádioaktívneho vodíka vo vesmíre v 3D v rámci najväčšieho objemu priestoru vo vesmíre, ktorý bol takto kedy skúmaný.

Popri všeobecnom mapovaní by teleskop CHIME mohol poskytnúť aj nové poznatky o takzvaných „rýchlych rádiových výbuchoch“ (Fast Radio Burst) a „rádiových pulzaroch“. Tie by sa mohli totiž stať novým meradlom pre pochopenie štruktúry vesmíru. Rýchle rádiové výbuchy trvajú len niekoľko tisícok sekundy a sú oveľa jasnejšie ako krátke výbuchy vyžarované rádiovými pulzarmi.

Popri všeobecnom mapovaní by teleskop CHIME mohol poskytnúť aj nové poznatky o takzvaných „rýchlych rádiových výbuchoch“ (Fast Radio Burst).