Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Nemecku postavia zariadenie, ktoré na Zem prenesie kúsok Mesiaca

V Nemecku postavia zariadenie, ktoré na Zem prenesie kúsok Mesiaca
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Európska vesmírna agentúra (ESA) plánuje v Astronaut Centre v nemeckom Kolíne nad Rýnom vytvoriť povrch Mesiaca na Zemi. Zariadenie s názvom Luna chce čo najvernejšie simulovať zložité podmienky na Mesiaci s cieľom uľahčenia prípravy astronautov, ktorí tak získajú realistické skúsenosti. Zariadenie tiež poslúži pre testovanie energetických systémov a obydlí pre astronautov.

Nové zariadenie Luna bude postavené v Astronaut Centre ESA v nemeckom Kolíne nad Rýnom a bude čo najrealistickejšie simulovať povrch Mesiaca. Inými slovami to znamená plochu 1 000 metrov štvorcových simulovaného mesačného prachu pre praktické cvičenie astronautov, s možnosťou testovania potenciálnych energetických systémov a projektov ubytovacích priestorov pre astronautov.

Mesačný prach z dôvodu nedostatku vody, kyslíka a mikróbov je veľmi jemný a ostrý, zatiaľ čo neustále vystavenie slnečnému žiareniu spôsobuje, že je priľnavý a má statický náboj. Aby boli astronauti na takéto podmienky pripravení, vedci z ESA vytvorili simulovanú verziu týchto materiálov tak, že použili viaceré miestne zložky. Patrí sem vulkanický prášok z neďalekej oblasti Eifel v Nemecku, ktorý sa dá rozomlieť na jemný prášok, ktorý má podobné mnohé vlastnosti ako lunárny prach.

Vulkanický prášok z neďalekej oblasti Eifel v Nemecku.

Výskumníci experimentujú tiež s tým, či tento prach bude vhodný aj ako stavebný materiál pre obydlia, cesty a podobne, čo by výrazne znížilo náklad, ktorí by so sebou viezli prví Mesační osadníci.

V zariadení Luna by sa tiež mohol testovať potenciálny energetický systém. Najlepším zdrojom energie na Mesiaci je logicky Slnko a tak by sa fotovoltaické panely dali využiť napríklad aj na rozdeľovanie vody na vodík a kyslík. Tieto prvky sa potom môžu skombinovať do palivových článkov, ktoré by osadníkom pomáhali počas dvojtýždňových nocí, kedy nie je k dispozícii solárna energia. Návrhy lunárnych obydlí by mali byť pripravené do konca roka.

Počítačová simulácia zobrazuje ako by mohlo zariadenie Luna vyzerať.