Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Číne sa ako prvej podarilo dotknúť vzdialenej strany Mesiaca

Číne sa ako prvej podarilo dotknúť vzdialenej strany Mesiaca
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky Národný vesmírny úrad dnes zaznamenal historický úspech, keď sa jeho sonde Chang'e-4 podarilo hladko pristáť na doteraz nepreskúmanej vzdialenej strane Mesiaca.

Pristáť na vzdialenej strane Mesiaca nie je jednoduchá záležitosť a tak sa ešte pred samotným vyslaním sondy Chang'e-4 museli uskutočniť mnohé bezpilotné lunárne misie. Pretože vedci na tento región Mesiaca nevidia zo Zeme, najprv v máji minulého roku vyslali k Mesiacu satelit, ktorý bol určený pre vysielanie signálov k Zemi.

Tento satelit bol teraz použitý aj na potvrdenie úspešného hladkého pristátia sondy Chang'e-4 v oblasti Aitken Basin na mesačnom južnom póle. Táto kotlina meria približne 2 500 km naprieč a je hlboká 13 kilometrov. Čínsky Národný vesmírny úrad oznámil, že o 10:26 miestneho času sa planetárne vozidlo úspešne dotklo povrchu na vzdialenej strane Mesiaca. Planetárne vozidlo je pripravené prvýkrát v histórii preskúmať túto oblasť Mesiaca, pričom vedci predpokladajú, že obsahuje množstvo starých nánosov vody, ktoré zostávajú nedotknuté z nedostatku priameho slnečného žiarenia.

Vzdialená strana Mesiaca je tiež chránená proti rádiovým vlnám zo Zeme, čo z nej robí ideálne miesto pre vyhľadávanie kozmických rádiových vĺn prichádzajúcich z iných častí vesmíru. Vedci chcú odhaliť aj poznatky o zložení lunárnej kôry a plášťa pre lepšie pochopenie vzniku Mesiaca. Čínsky Národný vesmírny úrad pritom plánuje už v budúcom roku vyslať na Mesiac sondu Chang'e-5, ktorá sa pokúsi nielen o pristátie, ale aj o návrat na Zem so vzorkami pre ďalšie štúdium.

Ilustrácia planetárneho vozidla zo sondy Chang'e-4, ktoré sa prvýkrát v histórii dotklo vzdialenej strany Mesiaca.