Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Briti vytvorili prvý satelit, ktorý sa dá preprogramovať na orbite

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Posledný diel britského „chameleón“ satelitu bol vyexpedovaný na finálnu montáž. Komunikačný satelit Eutelsat Quantum bude dokončený a otestovaný vo Francúzsku, pričom sa stane prvým satelitom na svete, ktorý sa dá úplne preprogramovať na obežnej dráhe.

Orbitálne satelity akoby zaspali dobu vo svojom dizajne a sú stále len zbierkou jednorazových prístrojov, ktoré sú pevne spojené s vykonávaním daných misií. Ak vznikne potreba komunikácie v novej oblasti alebo s pomocou inej frekvencie, znamená to, že na obežnú dráhu sa musí vypustiť ďalší drahý satelit.

Podľa Britskej vesmírnej agentúry, ktorá na vývoji spolupracuje s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA), je satelit Eutelsat Quantum novým spôsobom komunikácie. Namiesto špecializovanej platformy je satelit riadený softvérom a je navrhnutý tak, aby sa dal naprogramovať a prekonfigurovať na iný typ misie aj po jeho umiestnení na geostacionárnu obežnú dráhu vo výške 35 789 kilometrov nad zemou.

Satelit Eutelsat Quantum sa po dokončení stane prvým satelitom na svete, ktorý sa dá úplne preprogramovať na obežnej dráhe.

To znamená, že tento takzvaný „chameleón“ satelit môže podľa potreby upraviť pokrytie, frekvenciu, výkon a svoju orbitálnu pozíciu. Dokonca vie rozdeliť oblasť pokrytia na menšie oblasti, môže vytvárať dynamické a rozmanité frekvencie či pokryť celú viditeľnú oblasť Zeme a nie len malú, prednastavenú oblasť.

Nový satelit by mal pre klientov priniesť flexibilitu a mobilitu v komunikácii. Inovácia neprichádza len v schopnosti prispôsobenia pokrytia v reálnom čase, aby sa pridelili zdroje medzi regióny, ale aj zo skutočnosti, že klienti budú schopní prevziať ovládanie a samostatne optimalizovať využitie kapacity satelitu.

Satelit Eutelsat Quantum môže podľa potreby upraviť pokrytie, frekvenciu, výkon a svoju orbitálnu pozíciu.