Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová trieda satelitov sa dá preprogramovať na obežnej dráhe

Nová trieda satelitov sa dá preprogramovať na obežnej dráhe
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Lockheed Martin zavádza novú triedu satelitov CubeSat, ktoré môžu byť preprogramované na obežnej dráhe, aby sa mohli vydať na nové misie. Technológia SmartSat bude integrovaná do viac ako 10 satelitných programov a tento rok sa objaví na prototypoch kompaktných satelitov LM 50.

Smartfón sa môže v jednom okamihu premeniť z komunikačného zariadenia na kalkulačku, navigáciu, či dokonca detektor žiarenia. Je to možné vďaka jeho širokej variabilite a jednoduchosti stiahnutia potrebných aplikácií. Spoločnosť Lockheed Martin dúfa, že niečo podobné dosiahne s novou technológiou SmartSat pre satelity na obežnej dráhe. Namiesto zariadenia s pevne danou úlohou je architektúra Smart Sat založená na softvéri, ktorý môže byť radikálne zmenený jednoduchým stiahnutím inštrukcií v ktoromkoľvek bode životnosti satelitu.

Po hardvérovej stránke je systém SmartSat založený na vysoko výkonnom počítači odolnom voči žiareniu, ktorý vyrobili v National Science Foundation Center for Space, High-performance, and Resilient Computing. Jeden počítač pritom prevádzkuje viac virtuálnych serverov. Týmto spôsobom je možné maximalizovať využitie pamäte, výpočtový výkon a priepustnosť siete. Vďaka tomu satelit zvládne spracovať viac dát bez prílišného zapojenia analytikov z pozemných staníc. Softvér pre SmartSat sa postará o kybernetickú bezpečnosť a umožní satelitom diagnostiku, resetovanie nastavení a samostatnú detekciu a obranu proti prípadným kybernetickým hrozbám.

Ikonograf technológie SmartSat od spoločnosti Lockheed Martin.

Nová technológia SmartSat sa bude používať v projekte Linus spoločnosti Lockheed Martin, do ktorého budú zapojené dva satelity CubeSat. Tie sú zložené z dvanástich jednotiek s rozmermi 10 x 10 x 10 cm a budú testovať systéme SmartSat a 3D tlačené komponenty pre vesmírne zariadenia. Zapojí sa aj šesť satelitov Pony Express, čo sú satelity CubeSat zložené zo šiestich jednotiek, ktoré budú testovať najmodernejšie sieťové technológie na obežnej dráhe v nízkej výške, spolu s testami rádiovou frekvenciou ovládanej zmeny formácie a vysielaním signálov vo vesmíre, ktoré sú naplánované na neskoršie misie.

Satelit LM 50 bol zvolený ako ideálna platforma pre testovanie novej technológie. Spoločnosť Lockheed Martin bude misie sama financovať, aby predviedla množstvo nových možností, ktoré sa dajú aplikovať do akéhokoľvek satelitu z jej flotily, od nanosatelitu LM 50 až po vlajkovú loď LM 2100.

Spoločnosť Lockheed Martin zavádza novú triedu satelitov CubeSat, ktoré môžu byť preprogramované na obežnej dráhe, aby sa mohli vydať na nové misie.