Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hrdza ako menej objemná ochrana proti radiácii vo vesmíre

Hrdza ako menej objemná ochrana proti radiácii vo vesmíre
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hrdza je sama o sebe vo všeobecnosti nevítaný jav, no vedci zo Štátnej univerzity v Severnej Karolíne ju využívajú pri vývoji nového štítu proti radiácii, ktorý je ľahší a lacnejší ako pri použití iných materiálov. Jeho cieľom je ochrániť citlivú elektroniku vo vesmíre a v iných nehostinných prostrediach, s úsporou hmotnosti najmenej 30 percent.

Jedným z najväčších nebezpečenstiev pre vesmírnu loď je žiarenie. Mimo zemskej atmosféry a ochrany z magnetického poľa sú misie do hlbokého vesmíru mimoriadne citlivé na ionizujúce kozmické lúče. Tie totiž dokážu prerušiť jemné mikroobvody v elektronike, čo spôsobí poruchy a zlyhania.

Aby sa tomu zabránilo, je elektronika pre vesmírne misie zapečatená v špeciálnych tienených krytoch, ktoré sú vyrobené z hliníka alebo z iných kovov. Tým sa zníži vystavenie elektrických obvodov žiareniu a predĺži sa ich životnosť. No špeciálne vo vesmíre platí, že každý gram na satelite či vesmírnej lodi je vzácny a preto musia inžinieri neustále pracovať na tom, aby bol každý komponent nielen efektívnejšie, ale aj ľahší.

Podľa tímu vedcov zo Štátnej univerzity v Severnej Karolíne by mohol byť jedným zo spôsobov, ako vyrobiť ľahšie a účinnejšie tienenie radiácie, nahradenie kovového krytu špeciálnym tenkým polymérovým povlakom, ktorý by sa prispôsobil tvaru elektronického komponentu. Normálne sa takéto povlaky používajú na ochranu mikročipov a iných elektronických častí pred prachom, chemikáliami, vlhkosťou a zmenami teploty. No nový povlak je výnimočný v tom, že ide o polymér zmiešaný s časticami oxidu kovu, čiže s hrdzou.

Podľa výpočtov vedcov sa ukázalo, že „pridanie prášku oxidu kovu poskytuje tienenie porovnateľné s konvenčným štítom. Pri nízkych energiách prášok oxidu kovu redukuje gama žiarenie do elektroniky o faktor 300 a poškodenie neutrónovým žiarením o 225 percent“. Nový ochranný povlak je považovaný za akýsi kompromis. Čistý kovový prášok by bol síce účinnejší, ale použitie polyméru znamená, že povlak je bezpečnejší a nezasahuje do elektroniky. Je tiež menej objemný a stojí menej ako konvenčné tienenie proti radiácii.

Tím momentálne vylepšuje techniku tienenia a hľadá obchodných partnerov, ktorí by ju ďalej vyvíjali pre komerčné aplikácie.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Pixabay).