Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vesmírny teleskop Jamesa Webba dokončil testy a chystá sa na štart

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vyzerá to tak, že dlhodobo pripravovaný vesmírny teleskop Jamesa Webba (ďalej ako VTJW) by mohol byť vypustený do vesmíru tento október, tentoraz už naozaj. Neustále odkladaný prístroj konečne dokončil svoje záverečné testy a teraz sa pripravuje na odoslanie do odpaľovacieho zariadenia.

VTJB mal byť pôvodne vypustený v roku 2007, no prešiel si drastickou zmenou dizajnu a dostal nové štartovacie okno až v rokoch 2015 - 2018. To sa neskôr zmenilo na jún 2019, potom máj 2020, potom marec 2021 a naposledy na október 2021, aj vďaka prebiehajúcej pandémii ochorenia Covid-19. No zdá sa, že tento najnovší dátum vypustenia by sa mohol skutočne dodržať.

NASA totiž konečne dala teleskopu zelenú na štart a podrobila ho dlhoročným testom a kontrolným testom, aby sa ubezpečila, že bude fungovať správne, až sa dostane do vesmíru. Koniec koncov, VTJB smeruje k druhému bodu Lagrange v sústave Zem / Slnko vzdialenom od nás takmer milión kilometrov, takže na rozdiel od Hubbleovho teleskopu sa k nemu astronauti nedostanú a nebudú ho môcť opravovať a vylepšovať.

Potom, čo VTJB vyhovel všetkým testom, inžinieri z NASA zložili jeho palety slnečného štítu, uložili centrálnu vežu a všetko uzamkli tak, aby sa teleskop mohol umiestniť do prepravného kontajnera. Tieto prípravy, ktoré majú byť dokončené v septembri, ho pripravia na ďalšiu etapu jeho cesty.

Vesmírny teleskop Jamesa Webba bude teraz vložený do prepravného kontajnera a bude odoslaný z Kalifornie do Južnej Ameriky, kde bude čakať na vypustenie do vesmíru, ktoré je naplánované na október 2021.

No najskôr musí cestovať zo zariadení Northrop Grumman v Kalifornii na odpaľovacie zariadenie Kourou vo French Guiana na severovýchodnom pobreží Južnej Ameriky. Ako náhle tam bude, bude vložený do nosnej rakety Ariane 5 a po všetkých tých rokoch bude pripravený opustiť Zem.

Keď sa vesmírny teleskop Jamesa Webba konečne dostane do prevádzky, bude skenovať vesmír v infračervenom spektre po dobu najmenej desať rokov a poskytne tak hlbší pohľad do vesmíru a späť v čase ako kedykoľvek predtým. Bude skúmať najskoršie svetlo vo vesmíre, bližšie sa pozrie na exoplanéty a výskumníkom poskytne čo najlepší záber pri hľadaní prvých dôkazov o živote mimo Zeme.

Konečné prípravy na cestu vesmírneho teleskopu Jamesa Webba sa dajú vidieť vo videu na začiatku článku alebo TU.

Vesmírny teleskop James Webba konečne dokončil finálne testovanie a kontrolu a chystá sa na vypustenie do vesmíru.