Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Röntgenový teleskop IXPE sa vydal študovať extrémne vesmírne objekty

Röntgenový teleskop IXPE sa vydal študovať extrémne vesmírne objekty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Röntgenový vesmírny teleskop NASA s názvom Imaging X-ray Polarimetry Explorer (v skratke IXPE) sa vydal na obežnú dráhu a začal svoju plánovanú dvojročnú misiu na štúdium polarizovaného röntgenového žiarenia z rôznych „extrémnych a tajomných“ kozmických zdrojov.

Štart misie IXPE prebehol 9. decembra o 1:00 EST z LC-39A v Kennedyho vesmírnom stredisku na Myse Canaveral na Floride bez väčších oneskorení. Teleskop vyniesla raketa SpaceX Falcon 9 a druhý stupeň sa od hlavnej rakety oddelil 33 minút po štarte a umiestnil teleskop na obežnú dráhu okolo rovníka vo výške 600 kilometrov, kde bude obiehať Zem raz za 90 minút. Po oddelení kozmická loď rozmiestnila svoje solárne polia a začala vysielať telemetriu už po 40 minútach.

Štart rakety SpaceX Falcon 9 s röntgenovým vesmírnym teleskopom Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) na palube.

Štart teleskopu IXPE bol nezvyčajný v tom, že jeho hmotnosť 330 kilogramov bola oveľa menšia ako kapacita rakety Falcon 9, ale bola potrebná, pretože profil misie vyžadoval, aby sa teleskop dostal na obežnú dráhu presne 0 stupňovým sklonom k rovníku. Pretože Mys Canaveral leží na 28 stupni severne od rovníka, raketa Falcon 9 musela štartovať na východ, prejsť na obežnú dráhu a potom použiť zostávajúce palivo na zmenu sklonu svojej obežnej dráhy smerom k rovníku. Na tejto obežnej dráhe bude vesmírne plavidlo izolované od anomálie Van Allenovho radiačného pásu v Južnom Atlantiku, čo by mohlo rušiť pozorovania.

IXPE je spoločná misia NASA a Talianskej vesmírnej agentúry určená na štúdium vysokoenergetických objektov vo vesmíre, vrátane čiernych dier, neutrónových hviezd, pulzarov, zvyškov supernov, magnetarov, kvazarov a galaktických jadier prostredníctvom vôbec prvého pozorovania polarizovaných röntgenových lúčov. Na tento účel je vesmírna loď vybavená tromi identickými röntgenovými teleskopmi umiestnenými paralelne na dlhom ramene, aby sa zabezpečila správna ohnisková vzdialenosť medzi kolektormi a plynom naplnenými zobrazovačmi v zadnej časti.

Umelecné stvárnenie röntgenového vesmírneho teleskopu Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE).

„IXPE predstavuje ďalšie výnimočné prvenstvo,“ hovorí Thomas Zurbuchen, pridružený správca riaditeľstva vedeckých misií. „Spolu s našimi partnermi v Taliansku a na celom svete sme do našej flotily pridali nové vesmírne observatórium, ktoré bude formovať naše chápanie vesmíru na ďalšie roky. Každá vesmírna loď NASA je starostlivo vyberaná tak, aby sa zamerala na úplne nové pozorovania umožňujúce novú vedu a IXPE nám ukáže násilný vesmír okolo nás, ako sú explodujúce hviezdy a čierne diery v strede galaxií, a to spôsobom, akým sme doteraz nemohli vidieť.“