Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

VR rukavice Bifrost Pulse prinesú hmatovú spätnú väzbu pre každého

VR rukavice Bifrost Pulse prinesú hmatovú spätnú väzbu pre každého
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci už existujú VR rukavice s hmatovou spätnou väzbou, ktoré používateľom poskytujú simulovaný pocit dotyku, zvyčajne sú príliš drahé pre bežných používateľov. Cieľom nových rukavíc Pulse je urobiť túto technológiu dostupnejšou pre širšie masy.

VR rukavice Pulse vyvíja americká technologická startup spoločnosť Bifrost. Senzory v rukavici údajne dokážu sledovať pohyby a polohu ruky s presnosťou na menej ako jeden milimeter. Keď používateľ uchopí virtuálny predmet, aktuátory rukavice vyvíjajú na každý prst rôzne napätie, čím simulujú veľkosť, tvar a pružnosť predmetu.

Podobne, ak sa používateľ dotkne virtuálneho tvrdého povrchu, napríklad steny, aktuátory vytvoria odpor, ktorý by pri tom pocítil používateľ. Okrem toho sa prostredníctvom vibrácií v každom z košíčkov na prsty simuluje textúra rôznych virtuálnych povrchov.

VR rukavice s haptickou spätnou väzbou Bifrost Pulse.

Súčasný prototyp údajne váži len 142 gramov a na rozdiel od mnohých existujúcich rukavíc s hmatovou spätnou väzbou nevyžaduje použitie žiadneho externého hardvéru na sledovanie pohybu. Je tiež navrhnutý špeciálne s ohľadom na hry, zatiaľ čo iné VR rukavice sú zamerané skôr na podnikové použitie.

VR rukavice Bifrost Pulse sa v súčasnosti ponúkajú prostredníctvom startup kampane na portáli Indiegogo vo forme vývojárskej súpravy, ktorá obsahuje sadu dvoch rukavíc. Za predpokladu, že sa dostanú do výroby, za prísľub 299 dolárov získate jednu súpravu. Očakáva sa, že vývojári hier tak budú môcť túto technológiu integrovať do svojho softvéru, čo bude mať za následok vznik množstva hier, v ktorých budú môcť rukavice používať aj bežní kupujúci.