Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nohavice z elektronických vlákien prenášajú upozornenia na vyčerpanie

Nohavice z elektronických vlákien prenášajú upozornenia na vyčerpanie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Väčšina z nás nepotrebuje nosiť špeciálne nohavice, ktoré by nám dali vedieť, kedy sme vyčerpaní. Pokiaľ však ide o serióznych športovcov, upozornenie, keď sa telo začne hýbať spôsobom, ktorý naznačuje fyzické vyčerpanie, by mohlo byť dobrou vecou. Na tento účel švajčiarski výskumníci vyvinuli elektronické vlákno, ktoré by sa mohlo používať na zisťovanie zmien v pohybových vzorcoch a upozorniť nositeľov, že je čas na prestávku.

Elektronické vlákno vyvinuli výskumníci zo Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu v Zürichu (ETH Zürich) a pozostáva z vnútornej šnúry vyrobenej z pružnej vodivej gumy, ktorú špirálovito obklopuje pevný drôt pokrytý tenkou vrstvou plastu.

„Tieto dve vlákna fungujú ako elektródy a vytvárajú elektrické pole,“ povedal Tyler Cuthbert, doktorand na ETH Zürich, ktorý sa podieľal na výskume. „Spoločne vytvárajú kondenzátor, ktorý dokáže udržať elektrický náboj“.

To znamená, že ak je vlákno zabudované napríklad do nohavíc, pri pohybe nositeľa sa bude meniť medzera medzi pružným vnútorným jadrom a tuhou vonkajšou pevnou časťou. Tým sa vytvorí rozdiel medzi nimi, ktorý následne zmení elektrické pole vytvárané vláknom. Tomuto procesu napomáha skutočnosť, že samotné vlákno sa pri natiahnutí vlastne rozťahuje, takže poskytuje väčšiu plochu, z ktorej sa dajú snímať údaje.

Systém snímania z elektrickej tkaniny je v súčasnosti ešte vo fáze prototypu, ale výskumníci sa snažia nájsť spôsob, ako ho vyvinúť pre masový trh.

Výskumníci tvrdia, že sledovaním zmien elektrického prúdu pomocou monitorovacieho zariadenia, ktoré by bolo tiež všité do odevu, by mohli presne sledovať pohybové vzorce a zistiť, kedy nositeľ začína dosahovať bod vyčerpania. Monitorovacie zariadenie by bolo vybavené malou anténou, ktorá by mohla vysielať informácie do smartfónu a upozorniť športovcov, že sa dostali do stavu únavy, počas ktorého by boli náchylnejší na zranenia.

Tím už zhromaždil niektoré údaje, ktoré ukazujú, ako sa elektrické signály vlákna menili, keď bežci dosiahli vyčerpanie, ale tvrdia, že je potrebné ďalšie testovanie na vytvorenie databázy spoľahlivých pohybových vzorov, aby materiál fungoval čo najpresnejšie. Napriek tomu už požiadali o patent na tento systém a v súčasnosti pracujú na tom, aby sa od prototypu dostali k tkanine s vloženými vláknami, ktorá by bola pripravená pre spotrebiteľov. Tím tvrdí, že materiál by si mohol nájsť uplatnenie aj v rehabilitačnej medicíne.

Práca bola nedávno uverejnená v odbornom magazíne Advanced Materials.