Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hodinky od Verily poskytnú údaje o zdravotnom stave nositeľa pre výskum

Hodinky od Verily poskytnú údaje o zdravotnom stave nositeľa pre výskum
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technologická zdravotnícka firma Verily, ktorú vlastní Alphabet - materská spoločnosť Google, predstavila nositeľné zariadenie v podobe hodiniek, ktoré sú navrhnuté tak, aby dokázali zhromažďovať rozsiahle údaje o zdravotnom stave používateľa. Toto zariadenie však nie je pre bežných spotrebiteľov, ale je určené pre výskumní účely, napríklad pre využitie v štúdiách Parkinsonovej choroby alebo v dlhodobých zdravotníckych štúdiách rôzneho charakteru.

Na rozdiel od iných bežných inteligentných hodiniek dostupných na trhu, tieto hodinky s výstižným pomenovaním Study Watch neposkytnú zdravotné dáta ich nositeľovi. Hodinky nemajú žiadnu aplikáciu alebo iné inteligentné funkcie. Používateľ namiesto toho vidí na ich neustále zapnutom displeji len aktuálny čas, prípadne nejaké inštrukcie pre ich použitie.

Hodinky sú vybavené rôznymi fyziologickými a environmentálnymi senzormi, ktoré sú pre iné fitness zamerané nositeľné zariadenia v spotrebiteľskom segmente veľmi atypické. Okrem základným meraní, ako je srdcová frekvencia, nechýbajú senzory pre elektrokardiogram (EKG), elektrodermálnu aktivitu a inerciálny pohyb. Tie dokážu sledovať relevantné signály pri kardiovaskulárnych problémoch, poruchách hybnosti a ďalších zdravotných problémoch.

Hodinky Verily Study Watch

Podľa vyjadrenia spoločnosti Verily by mali ich zdravotnícke hodinky Study Watch poskytnúť dlhú životnosť batérie po dobu až jedného týždňa a sú poháňané výkonným procesorom s podporou algoritmov v reálnom čase. Medzi ďalšie rysy hodiniek patrí veľká kapacita vnútornej pamäte, dátová kompresia a softvér s podporou rýchlych aktualizácií pre ďalšie rozšírenie funkcií či doladenie a prestavenie stávajúcich funkcií. Zachytené zdravotné údaje sú pritom zabezpečené kryptovaním a neskôr sú sprístupnené výskumníkom prostredníctvom cloudového systému.

Hodinky Verily Study Watch by mohli byť účinnejším pomocníkom pri zbere zdravotných údajov, ako je tomu pri bežných metódach. Majú tak potenciál stať sa revolučným nositeľným zariadením pre zdravotnú starostlivosť, pričom výrobca dúfa, že si hodinky nájdu uplatnenie v širokom spektre zdravotníckych výskumov.