Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Okuliare Microsoft HoloLens dostanú vlastný čip pre rozpoznávanie objektov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 7. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Okuliare HoloLens pre zobrazenie rozšírenej reality od spoločnosti Microsoft by sa mohli stať inovatívnym produktom, ktorý však v súčasnosti ešte nie je tak úplne pripravený pre verejnosť. Vývoj sa však posunul vpred a pomaličky sa blíži smerom k spotrebiteľovi, aj preto spoločnosť oznámila, že ďalšia verzia tohto zaujímavého kúsku hardvéru bude mať v sebe zabudovaný koprocesor s umelou inteligenciou, ktorý pomôže okuliarom rozpoznať objekty v reálnom svete.

Aby dokázali okuliare HoloLens premietať holografické snímky v reálnom prostredí, musia vedieť, čo sa nachádza okolo nich. Hra v prostredí rozšírenej reality by vás napríklad mohla vyzvať k tomu, aby ste sedeli na kresle v miestnosti a vnímali holografickú ilúziu okolo vás a preto by malo zariadenie vedieť, ako vaše kreslo vyzerá.

Takýto druh rozpoznávania objektov sa niekedy označuje aj ako počítačové videnie a dôležitú úlohu v ňom hrajú hĺbkové neurónové siete. Tie sa však musia najprv veľa vecí naučiť a preto je potrebné ich doslova nakŕmiť obrovským množstvom dát. Navyše musia zvládnuť vykonať viacero operácií paralelne.

Spoločnosť Microsoft pracuje na novej verzii okuliarov HoloLens, ktorá bude mať v sebe zabudovaný čip umelej inteligencie pre rozpoznávanie objektov v reálnom svete.

Aj preto sa spoločnosť Microsoft rozhodla vyvinúť vlastný čip, ktorý vyrieši tieto problémy, pretože vkladá hĺbkovú neurónovú sieť priamo do okuliarov HoloLens. Mozgom súčasného modelu je multiprocesor nazývaný ako Holographic Processing Unit (HPU), ktorý spracováva informácie privádzané zo senzorov zariadenia, vrátane sledovania pohybu hlavy nositeľa.

Nová verzia HPU 2.0 je v súčasnosti vo vývoji a spoločnosť Microsoft oznámila, že táto jednotka bude postavená spolu s koprocesorom pre umelú inteligenciu. Nový čip tak umožní okuliarom HoloLens rozpoznávať a spracovať okolitý svet bez toho, aby musel byť pripojený k akémukoľvek inému hardvérovému alebo cloudovému serveru. Bude bežať nepretržite, poháňaný len vnútornou batériou v zariadení.

Nová verzia jednotky HPU 2.0 umožní okuliarom Microsoft HoloLens rozpoznávať a spracovať okolitý svet bez toho, aby musel byť pripojený k akémukoľvek inému hardvérovému alebo cloudovému serveru.